Свободата на словото и свободата на МВР

29774
Свободата на словото и свободата на МВР
Снимка: NОрешарски

Протестът  не е само заради втората атака срещу Генка Шикерова – той е заради всички колеги, които през годините на Прехода пострадаха заради работата си. И символично е заради всички знакови случаи, които си останаха само в графата „Статистика” на МВР.

Делян Пеевски ЗА европейски депутат

Вчера кърджалийският клон на ДПС даде гениално предложение – Делян Пеевски да влезе в евролистата на Движението за права и свобод...

Не бива да си мислим, че журналистите са нещо по-специално от останалите хора и заслужават по-голяма защита. Важното е да е ясно, че МВР трябва да си върши работата – за всички. Всеки е равен пред закона – това е презумпцията на правовата държава, но няма човек в България, който да не е наясно, че тя не важи в нашето ежедневие.

Големите неща се постигат с малки стъпки. И преди да стигнем до тикване в затвора за големи корупционни сделки или мътни убийства на значими фигури, е редно да погледнем малките неща. Вече 20 пъти един упорит гражданин показва нагледно как нахални и безочливи народни представители нарушават поставен знак за еднопосочна улица, защото им е по-удобничко да минат оттам. И няма МВР, няма прокуратура, няма съд. След това се чудим защо Петко от Лясковец вади пушките. Вади ги, защото никой не обръща внимание на проблемите му. Покрай цялата трагедия в Лясковец някой да обърна внимание, че деца нарочно са ходили при дома му, защото се е знаело, че той е особняк и са целили балкона му, дразнели са го? Ако на вас ви се случи, уважаеми читатели, дали не бихте действали накрая поне с шамари, след като институциите си правят оглушки?

След медийният натиск главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще се разследват всички случаи на палежи за последните три години. Няма да издребняваме да питаме защо само последните три години, а не повече – помните ли една серия от палежи на коли в София и страната и кога беше тя.  Цацаров обаче да не забравя, че обществото иска резултати и разкрити престъпления. Резултати, не повдигане на рамене и витиевати констатации или изкупителни жертви. Ако МВР не може да разкрие един палеж, то няма причина да съществува – търтеите вършат работа само в пчелните кошери. Защото те не са виновни, че са търтеи - виновни са тези, управляващи кошера вече 25 и кусур години. Как тогава да очакваме, че търтеите ще гонят цариците си?

Actualno.com се присъединява към позицията на колегите, че бездействието на МВР и неразкриването на нападения над журналисти са абсолютно недопустими. Призоваваме органите на реда да се отнасят сериозно към всеки случай на пряко или косвено посегателство над свободата на словото.

Кабинетът "Орешарски" трябва да остане

Гаранция Франция. Няма шега, няма измама, социалистическото правителство във втората най-силна икономика на Европа подаде оставка зарад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com