Телефонна любов по случая "Силвия Великова"

7857
Телефонна любов по случая "Силвия Великова"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Телефонната "народна любов" у нас не спира. Колко много врати само може да отвори едно обаждане, например, с думите "виж там, вземи, направи нещо по тоя проблем", отправени към точния човек. Но защо трябва да се стига до ползването на такива методи? И кой има право да разиграва българската журналистика? А дали решението е временно, или е за "пред хората"? Театрална постановка ли е всичко това? Или опит за цензура на национален ефир?

Тези и още куп въпроси възникнаха след отстраняването, а после и скорострелното връщане на журналистката Силвия Великова от БНР. Засипаха ли ни очите с прах чрез поредния цирков номер, за да ни отвлекат вниманието от нещо по-значимо? Не се знае! Факт е, че някой посегна на обществена медия. А премиер, президент и политически лидер си играят на телефонна любов и сладки приказки пред камерите. Предизборно или не Бойко Борисов заяви, че случващото се било опит за саботиране на правителството. А Румен Радев отвърна, че "държавата се управлява през нечий телефон". Междувременно, Корнелия Нинова се оплака, че нямало свобода на словото, защото всички медии отразявали само ГЕРБ. Дела трябват, господа, а не думи!

Сега прокуратурата ще започне едно производство, което ще се проточи не с месеци, а с години. Нищо, че казват - резултати трябва да има до дни. Хората забравят. Бързо. И случаят ще остане поредният топ с напечатана хартия, чакащ реда си в папка на някое бюро. И на дневен ред ще дойде друга тема. Истинското предизвикателство пред управляващите си остава истината - откриването и прикриването й.

Ето и предложението ми към вас, скъпи управляващи и опозиционери. Щом говорите за липса на свобода на словото, вместо да се плюете от ефира на медиите, се обединете и намерете решение на проблема. Не губете повече време в обвинения един към друг, а заедно потърсете виновника за случилото се по-бързо и го накажете. Но не фиктивно, ами истински, за да си вземат поука останалите, замислили същото, спрямо журналисти в България. Така правят истинските мъже. Това е спортсменство. Покажете на хората, че независимо от политическите си убеждения, можете да работите в екип и в името на обща кауза, в полза на обществото.

А колкото до свободата на словото - тя съвсем не е в криза, а вече отдавна е погребана. Но това е обществена тайна и е просто още една друга дълга тема за разсъждения.

 

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com