Тръмп и Ердоган вършат неща, които влизат и в нашия двор

7774
Тръмп и Ердоган вършат неща, които влизат и в нашия двор
Снимка: Getty images/Guliver

През тази седмица Анкара отвори килера, в който дремеха старите призраци от проваления опит за преврат от юли 2016 г. В стил "една жена ми каза", дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу обяви, че Тръмп заявил на Ердоган по време на Г-20 в Буенос Айрес, че администрацията му работи по екстрадицията на Фетхуллах Гюлен.

И тъй като Турция обвинява именно ислямският проповедник в организацията на пуча, новината дойде като голям жест между отколешни приятели и съюзници в НАТО. Но на полето на дипломацията привидността е единствената сигурна форма за изява.

Реакцията на Вашингтон не закъсня и неназован източник от Белия дом, цитиран от Reuters, веднага опроверга думите на Чавушоглу. Това очевидно тупане на топката носи в себе си предистория, която може би започва от вечния конфликт с кюрдите, минава през разпънатите интереси на Турция между САЩ и Русия, и ескалира в Сирия, където всеки прави, каквото си иска.

Възможно е Вашингтон да опипва почвата по темата "Гюлен" като опит за благодарност за освободения пастор Андрю Брънсън или пък за успокояване на духовете около убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Риад в Истанбул. Каквато и да е причината, нека не забравяме, че отвъд дипломацията Ердоган умело играе с великите сили. От една страна, с руските ракети C-400 и проекта "Турски поток", а от друга, с американските системи "Пейтриът" и самолетите F-35. И тези отношения няма как непрекъснато да не ескалират, тъй като дори само по себе си е любопитно какво прави руско оръжие в НАТО. А?!

И ако се чудите защо всичко това ни засяга, помислете как преди време Тръмп притисна в свое изявление най-вече малките страни членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана. А у нас текат яростни лобита за бойни изтребители. "Турски поток" пък може да се превърне в новото мерило за отношенията ни с Москва, Вашингтон и Анкара. И премиерът Борисов да се окаже прав, че там, където има газови тръби, война няма.

Уважаеми читатели, в света стават прегрупирания, за които ако нямаме достатъчно усет, току-виж сме изтървали влака. А той минава и през противоракетни щитове, и през трупове.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com