Анкара: Тръмп работи по екстрадицията на Гюлен

1942
Анкара: Тръмп работи по екстрадицията на Гюлен

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че американският президент Доналд Тръмп е казал на Реджеп Тайип Ердоган, че неговата администрация „работи“ по екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Това съобщи турското издание Hürriyet Daily News, цитирано от БГНЕС.

Припомняме, че Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ духовник, че е организирал провалилия се опит за преврат на 15 юли 2016 г.

Турция поиска от САЩ да ѝ предаде десетки сподвижници на Гюлен

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е представил на САЩ списък с 84 членове на движението на Фетулах Гюлен, включително и самият ...

В Аржентина Тръмп каза на Ердоган, че те работят по екстрадирането на Гюлен и други хора“, посочи Чавушоглу по време на форум в Доха, имайки предвид срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес преди две седмици.

Турция отдавна оказва натиск върху Вашингтон за екстрадирането на Гюлен, лидер на наричаната от Анкара "Фетхуллалистка терористическа организация" (ФЕТО).

Миналият месец NBC съобщи, че Белият дом търси пътища за екстрадирането на Гюлен, за да успокои Турция заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и като жест за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън. Но Тръмп отхвърли информацията, подчертавайки, че администрацията на САЩ не обмисля екстрадирането на Гюлен.

Турция и САЩ създадоха работна група, която да работи по двустранни правни въпроси, които отдавна обтягат връзките между двамата съюзници в НАТО. След освобождаването на Брънсън, Турция засили исканията си за екстрадиране на Гюлен и разрешаването на случая "Халкбанк".

Ердоган: В Турция ще изчезне всяка клетка на ФЕТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че Турция ще изтрие всяка клетка на Фетхуалистката терористична организация (ФЕТО), ...

Actualno.com припомня, че Тръмп и Ердоган се срещнаха два пъти през ноември, първо във Франция и след това в Аржентина, където обсъдиха всички аспекти на тези двустранни въпроси.

Турция иска не само екстрадирането на Гюлен, но и спирането на дейностите на ФЕТО на територията на САЩ, включително и училищата, водени от организацията на проповедника, от които според различни информации организацията печели повече от 500 млн. долара годишно. Освен това Федералното бюро за разследване (ФБР) започна проучване на дейностите на ФЕТО, включително и на финансовите ѝ сделки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com