ТВ7 - кратка е медийната памет, голям е медийният шум

14996
ТВ7 - кратка е медийната памет, голям е медийният шум
Снимка: БГНЕС

Вчера беше паметен ден. Знаете ли, че преходът свърши. Заради искане на Европейската комисия, както е посочено в мотивите, се отменя важна клауза в следприватизационния контрол у нас. Това стана след гласуване в Народното събрание. Освен това се реши да падне забраната офшорни фирми да не могат да участват в капитала на дружества, притежаващи земеделска земя в България - отново по решение на депутатите в парламента. Имаше и други по-важни и по-малко важни гласувания..., както обикновено. Това обаче нямаше никакво значение и не привлече големия медиен интерес заради една друга сага – този път с ТВ7. Кредиторите тръгнаха да си искат вземанията чрез съдебен изпълнител, а журналистите от телевизията дадоха отпор, говорейки за нарушаване на работния им процес и ограничаване на свободата на словото.

„Това никъде не се е случвало”, „В България, член на Европейския съюз, през 2015 г. се случва подобно нещо”, „ТВ7 пише история”, гласяха коментарите на журналистите от телевизията във вчерашния ден. Те дори имаха смелостта да скандират КОЙ, когато носачи, придружени от стотина полиции, дойдоха, за да търсят имущество, покриващо кредитите от КТБ.

Защо не ми е жал за TV7

Нямам навика да прощавам национални предателства. Затова и не ми е жал за TV7. Да, нахлуването на полицията не беше елегантен начин ра...

На всеки малко по-интересуващ се човек му е ясно, че ТВ7 със сигурност не беше защитник на добрите журналистически практики, обективност или етика през последните няколко години. Особено, когато незабравимият Николай Бареков беше начело на медията.

„Който Костинброд вади, от КТБ умира” се превърна в популярна реплика.

Отвратително е обаче подсмихването и коментара, че „така им се пада”. Да, ясно е, че журналистите в ТВ7 бяха загубили идеята какво значи да си „независим”, „свободен” или там както се нарича нормалната медийна дейност. Няма и голямо значение дали това са същите хора или не, или на кого точно са изцапани ръцете в ТВ7, както Иван Бедров коментира. Отвратително е, че отново сме полицейска държава. Отвратително е, че по такъв начин се влиза в телевизия и то толкова голяма. Определено гадно е, че постоянно гледаме сеир, а полицията и изпълнителната власт отново не са наясно или се правят, че не знаят какво става.

Отвратително е, че се вдигна шум, който, вярвам, е за отвличане на вниманието от нещо друго. Защото у нас е практика да се отвлича внимание, да се създават истории, да се коментират спекулации, когато истината е толкова близко.

Преварен тиквеник в тавата на свободата на словото

Съдебен изпълнител влезе в ТВ7, за да изземе имуществото на телевизията. Причината – просрочени плащания по дългове към КТБ. Акци...

Ние някога дали ще разберем какво стана с КТБ и КОЙ точно спечели?

Относно въпроса, че случилото се с ТВ7 е прецедент – ами не точно. Има доста подобни случаи и всякакъв род влизания в телевизии, които предвизвикаха по-малко медиен шум. Може би, защото нямаше камери толкова наблизо и толкова веднага.

Например в края на ноември 2012 г. българският клон на гръцката “Алфа Банк” искаше да придобие вестниците „Капитал” и „Дневник” заради необслужени кредити от собсвениците на медийната група „Икономедиа”. Тогава „Икономедиа” беше платила с два месеца закъснение задълженията си. В същия ден на плащане обаче банката вписва в Търговския регистър искане за изпълнение на залога към кредита, т.е. придобиване на заложените „Капитал” и „Дневник”. Може би журналистите от ТВ7 не си спомнят за този случай, защото тогава нямаше как да го отразят. Кратка е медийната памет и се чудя колко дълго и ние ще помним ТВ7.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com