Умереният и миролюбив ислям у нас не е даденост

4928
Умереният и миролюбив ислям у нас не е даденост
Снимка: БГНЕС

Преди седмица военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов повдигна позабравената тема за забраната на финансирането на религиозните общности, организации и вероизповедания от чужбина, както и лицензирането на висш мюсюлмански институт в България.

Досега по тази тема спорадично само се говореше, но никой не предприемаше нищо. Както по отношение на много други неща, вероятно защото голяма част от обществото и политическия елит не считат това за въпрос от първостепенна важност.

Ние имаме проблема, че приемаме мирното и отговорно отношение на мюсюлманите в България за даденост. Мнозина вероятно смятат, че няма нужда държавата да отделя сериозен ресурс, защото стига мюсюлманите да не създават проблеми, могат да се оправят сами. А това е неправилно и безотговорно поведение.

За щастие България избегна големите етнически и религиозни конфликти, които много от съседите ни бяха принудени да преживеят. Може би затова смятаме, че умереният и миролюбив български ислям е нещо, което ни е гарантирано. Не е. По света има много външни елементи, които имат своите интереси да експлоатират етническия и религиозен мир у нас. Днес, тъй като държавата проспива възможностите си за превенция, подобно нещо е изключително лесно.

Позволяваме чужди държави и организации, нерядко настроени враждебно срещу страната ни, да могат да финансират цяло едно вероизповедание. Позволяваме и надлъж и нашир у нас да проповядват лица със съмнителна подготовка отвън, както и със съмнителна мотивация и цели.

"Патриотите" имат безброй безумни и напълно несъстоятелни предложения, но това не е едно от тях. България действително може да противодейства на религиозния екстремизъм, само ако упражнява необходимия контрол и отдели необходимия ресурс.

Отдавна е повече от нужно да вземем в ръце юздите на религиозното финансиране и да пресечем чуждите парични потоци към Мюфтийството. Нужно е и имамите да имат място, на което да се обучават тук, по програма, одобрена от държавата. Да, за това са нужи пари. Това обаче е инвестиция в етническия и религиозен мир, а той няма цена.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com