В защита на отречената БЦЖ ваксина: Сестрата на премиера и цензура

77815
В защита на отречената БЦЖ ваксина: Сестрата на премиера и цензура
Снимка: iStock/Guliver

Научният труд на доц. Надя Маркова за възможни рискове от БЦЖ ваксината разбуни духовете в Българската академия на науките (БАН) и не само. Важната информация от проучването ѝ, макар и бавно, достигна и до телевизията. За първи път доклада на доц. Маркова е публикуван в Journal "Human Vaccines&Immunotherapeutics", а после и в US National Library of Medicine National Institutes of Health. Списание "Осем" публикува доклада ѝ, Actualno.com също засегна темата, а близо месец по-късно Нова телевизия също се осмели да коментира темата.

В предаването на Нова телевизия "Комбина" Галя Щърбева се опита да представи всички страни по случая, но не успя, тъй като доц. Маркова е била помолена да не дава повече интервюта. Това е отречено от директора на Института по микробиология "Стефан Ангелов" към БАН проф. Христо Найденски, който твърди, че: "Не, забрана не съществува, всеки може да публикува своите резултати, това не отговаря на истината. Наистина съм притеснен от гледна точка на това, че става въпрос за един сериозен феномен в обществото и ние сме изправени пред една дилема, и по-специално родителите, да ваксинират или не и ние като учени трябва да се опитаме да разясним ясно този въпрос. Да кажем, че тази ваксина е неработеща или носи риск за здравето е крайно мнение и ръководството на института и аз се противопоставяме на едно такова мнение."

Може би съвсем случайно следващото мнение е избрано да бъде това на началника на неонатология на МБАЛ „Св. София“ в София д-р Красимира Иванова (по случайност сестра на тройния премиер Бойко Борисов.)

"Аз лично за 25 години работа в неонатология не съм видяла нежелана реакция. Абсолютно никаква. Тази ваксина се поставя на 48 часа след раждането на бебето, когато то е клинично здраво и е преценено, че може да бъде поставена след като майката е предварително уведомена и ние имаме нейното съгласие", казва Иванова.

Като страна-членка на ЕС, в който повечето държави има Фонд за обезщетение на пострадали от поне 20 години, изказването на човек на такава висока длъжност и отговорен за здравето на новородени е меко казано притеснително.

Някои лекари обаче не си затварят очите. В предаването на Нова телевизия е допуснато и мнението на общопрактикуващия лекар д-р Славян Стоилов, който заявява:

"Всички, които са практикували дълго, са наблюдавали такива реакции: от най-тежките, които са тежки полиневропатии до по-леки. Почти задължително имаме външни странични реакции на мястото на поставяне. Полиневропатиите са тежки заболявания, изискват много сериозно лечение и те не са много малко." По думите му темата за ваксините е проблем, който е общ за всички лекари по света, но конкретно за БЦЖ ваксината уточнява: "В САЩ, която е държавата в света с най-тежък имунизационен календар и в Холандия тя не е била приемана никога за имунизационния календар „поради липса на доказана ефективност".

И понеже все пак трябва да се покаже, че живеем в сравнително свободна държава, няколко дни по-късно доц. Маркова е поканена да говори пред Българското национално радио (БНР). Темата отново е представена на ръба на истерията.

Доц. Маркова е попитана дали твърди, че БЦЖ ваксината може да причини автоимунни заболявания и рак. Ученият отбелязва, че в нейното проучване няма такъв извод, но информира, че шведски колектив работи върху наблюдение на L-форми, сред които има и такива на ваксиналната БЦЖ. "Шведските учени наблюдават тези форми в биопсия от рак на белия и дроб и паралелно в кръвта, но това е тяхно изследване, което може да се цитира, не мое", уточни доц. Маркова.

"Определено не трябва да се подминава факта на този феномен и да се продължат изследванията в тази посока", допълва доц. Маркова. "Този феномен не е в полза на ваксината. Ситуацията не изисква толкова тежък режим от няколко реимунизации", категорична е тя е препоръча "нека лека по-лека се преценят нещата от експерти...".

Ваксинирано преди 17 дни дете се е разболяло от морбили

Дете, което е било ваксинирано на 10 април срещу морбили, паротит и рубеола се е разболяло от морбили. Това показва справка на РЗИ-Плов...

Появява се и експертът в лицето на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести: "Говори се за някакви реваксинации, отново някакво недоразумение. В нашата страна БЦЖ се поставя на новородените. При най-малкото съмнение за някакво вредно действие това ще бъде веднага преустановено...".  Именно, поставянето на БЦЖ Е преустановено в държави като Австрия, Белгия, Дания, Германия, Исландия, Италия, Холандия, Словакия, Испания и Швеция. За рискови групи от населението прием на БЦЖ се прилага в Кипър, Финландия, Франция, Кипър, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия, Швеция и Великобритания.

"Нашата страна няма реваксинирании. Това не са задължителни реваксинации, както специалистите говорят, а се ваксинират само децата, които са с отрицателно манту", каза още Кантарджиев. Само че пробата Манту е все по-отричана от експертите, защото дава грешни резултати и в повечето случаи се стига до реваксинаци.

Категоричността на проф. Кантадржиев е потресащаваща, като си припомним официалното становище на Министерството на здравеопазването за отпадането на петия прием на БЦЖ:

На 14 март от Министерството на здравеопазването обявиха, че се планират промени в Наредбата за имунизациите, а именно: "Като резултат от публикувани препоръки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация в доклад от 2014 г. за оценка на Националната програма по туберкулоза в България относно необходимостта от изменение на схемата за имунизация срещу туберкулоза поради нейната научна необоснованост след одобрение от Експертния съвет по белодробни болести и от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката се премахва задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на 17-годишна възраст."

Всеки може да открие имунизационния календар и да направи справката.

Неваксиниращите не са изроди, а искат сигурност и гаранции!

Темата за ваксините в България става все по-актуална, а заедно с това се появяват различни публикации по въпроса. От една страна това е...

Кантарджиев не пропуска да отбележи и следното: "Доц. Маркова трябваше да бъде така добра да дойде и да ги сподели своите мисли пред хора, които работят в 35-те лаборатории за диагностика на туберкулоза в нашата страна. Защото приказки пред журналисти, които я разберат, я не разберат са много вредни за обществото и за науката."

"Ваксината, която се поставя, не е опасна, защото всяка година няколко милиона дози от нея ги произвежда „Булбио“ и се купува от СЗО и всички деца от Латинска Америка и Африка се ваксинират с нея, както и повечето европейски държави. Друга заблуда е, че имаме най-много туберкулоза в Европейския съюз - не е така, това също е неистина."

Тук отново поставям линк към съобщение на Центъра по заразни и паразитни болести, чийто председател е самият проф. Кантарджиев и където има една картинка в жълто и червено.

Колко хора ще си направят труда да проверят истинността на тези факти? Подобни статии в големите Facebook групи за майки не се допускат. Постиженията на българските учени остават неизвестни за обществото и дори се очернят. България е член на Европейския съюз от 2007 година. Голяма част от държави-членки на същия този Съюз имат свобода на избора за ваксините, фондове за обезщетение, както и свободен достъп до информация. У нас се поставиха без проблем 150 хил. незаконно внесени ваксини на деца.

Българка с революционно откритие за БЦЖ ваксината: Не създава имунитет и може да е опасна

БЦЖ е ваксината прави бактерията на туберкулозата неразпознаваема за имунната система и недосегаема за антибиотиците. Омаломощеният бац...

При коментирането на въпроси, свързани в ваксините, се използват цензура, заплахи, използват се имена, свързани с властта за повече тежест все методи от едни отминали времена, за които твърдим, че ни делят 27 години. Официалните власти се отнасят абсолютно пренебрежително към проблема с пострадалите деца, дава се едностранчива информация, не се предупреждава за рискове, оказва се натиск върху родителите, нежелаещи да поставят вакисини.

Всички са възмутени от доклада на доц. Маркова, уточняват, разясняват... Аз пък съм възмутена, че българските здравни власти смятат обществото и родителите за идиоти, опитвайки се да защитят нещо, отречено повече от 20 години в общността, в която се намираме и отричайки явни факти. Явно и тук важат думите на проф. Михаил Константинов, казани днес по друг повод: "Всички "прогресивни" неща, към които се стремим, вече са отпаднали!" И с БЦЖ ваксината е така.

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов обичаше да използва думите "национална сигурност", когато му задаваха неудобен въпрос, свързан с ваксините. И да, в държавата с най-висока детска смъртност, задълбочаваща се демографска криза, липса на регистър за нежелани реакции и задължителен и най-натоварен имунизационен календар, може би наистина е добре да се помисли за националната сигурност, но от другата страна.

Повече подробности за БЦЖ ваксината и страничните реакции от нея може да прочетете ТУК.

Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com