X
 
 

Видеонаблюдението има алтернатива, но България не я иска

7385 2
photo of Видеонаблюдението има алтернатива, но България не я иска
Снимка: Screenshot/YouTube
По стара традиция у нас винаги си мислим, че откриваме топлата вода и с проблемите си, и с решенията им. Никога не ни минава през ума, че останалият свят се сблъсква с абсолютно същите казуси и често е открил чудесни и работещи решения, които можем спокойно и безболезнено да заимстваме.

Но не би. Ние си умираме да спорим, да се препираме и да изхождаме от чувството си за уникалност в нещастието. Насилието в детските градини и спорът около въвеждането на видеонаблюдение е поредният пример.

Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре

Като председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам на срещата в Министерството на образованието и науката на...

Първо, важно е да се направи уточнението за съществена разлика между детските градини и училищата - нещо, което упорито отказваме да направим. Ако в едно училище има проблем, децата са достатъчно големи да го формулират, да го изкажат и да се вземат мерки. Затова камерите в час са много по-излишни. В яслите и детските градини обаче ходят малки деца, които не винаги могат спокойно и в детайли да разкажат за ежедневието си и евентуалното насилие. При тях проблемът може да бъде забелязан, когато вече са травмирани и повлияни от случващото се, и затова там рискът е по-голям.

Та тази "топла вода", далеч преди нас, са открили много други държави. Ако някой си мисли, че в цивилизована Европа например няма случаи на насилие в детски градини, жестоко се лъже. Именно поради тази причина видеонаблюдението отдавна е нещо нормално в много детски центрове във Великобритания и други европейски страни. Мярката е позната дори в съседните Румъния и Турция. За пионерите в това отношение - САЩ, където камерите, наблюдаващи децата и възпитателите, са практика от повече от десетилетие, да не говорим. Този проблем съществува по цял свят и поради тази причина в Южна Корея например има правителствено решение за видеонаблюдение в детските градини от 2015 година, а дори в Индия цели щати са със задължителни камери в центровете за деца, като от миналата година властта обмисля да направи практиката задължителна в национален мащаб.

Вариантите за самото видеонаблюдение са различни - някои са с отворен или със затворен онлайн достъп, други пък предават на живо занятията на специални екрани в самото детско заведение и родителите са свободни по всяко време да дойдат и да наблюдават процеса.

Експерт: Видеонаблюдението няма да реши проблема с насилието в образователните институции

"Въвеждането на видеонаблюдение в образователните институции няма да реши в дългосрочен план проблема с насилието над децата." Това ка...

Естествено, има много страни, които са предпочели по-трудния и скъп път на осигуряването на качествена услуга в детските центрове - контрол и ефективност при подбора на персонал. Само че България никога не е показвала, че смята да се присъединява към тези групи държави.

Има страни без видеонаблюдение, които обаче са разработили желязна система за подбор и обучение на кадри, а на един възпитател се падат едва няколко деца. Поради тази причина дори бебета ходят на ясла - първо, защото отпускът по майчинство е по-кратък, второ, защото са осигурени достатъчно квалифицирани и добре платени специалисти, които да обръщат внимание на децата индивидуално. Всичко това обаче струва пари, ресурси и усилия, които България никога не е желаела да отдели.

Ето защо по-евтиният вариант - видонаблюдението, е подходящ като мярка на първо време. Физическото, но най-вече психическото и емоционално здраве на децата е риск, който не можем да си позволим да поемем. Затова е повече от ясно, че нещо трябва да бъде направено.

КТ "Подкрепа" е против видеонаблюдението детски градини и училища

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции. Българският учител не е престъ...

Естествено, наблюдението не е особено приятно за никого. Но както коментира наскоро една учителка по темата, ако нямаш какво да криеш и от какво да те е срам, проблем не би следвало да има.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Далаверата 2 Далаверата преди 7 месеца Профил на трол?
    Както ВСИЧКО в държавата на развития ГЕПИ-комунизъм на УБО-правоимащите, тая видео-акция няма нищо общо с правата на децата или нарушаването им! Просто се използва поредния съжалителнен предлог с елементи на обществена "загриженост" за осъществяване на поредната ГЕПИ-далавера за десетилетия напред! 1.) Опитва се въвежаднето на "законово" ТОТАЛНО СЛЕДЕНЕ на населението - от роди виж още ›› лния дом, детската ясла, градина, училище, ..... до моргите и гробищата! И поради невъзможността да "закачат" това следене към "антитерористичната" превенция, инициират борба срещу "кряскането към децата"! 2.) Безработна глутница от "наши" проектантски фирми ще захлебят хилядарки за "индивидуално" проектиране и одобряване с многохилядни такси и разрешения на проектите за видеонаблюдение - типовите проекти са забранени със закон, макар в действителност да се одобряват типови проекти, но с индивидуален договор и цена! 3.) Частните охранителни фирми на страшно "амортизираните" от службата им 200-килограмови раннопенсионирани ченге-фатмак-лампази ще извършат доставката на оборудването от Китай по цени като за изкуствени сърца и то за спешна доставка чрез космически кораб! 4.) Същите тия ченге-фатмак-лампазни фирми ще гушат с десетилетия стотици милиони ежегодно за експлоатацията и поддръжката на тия системи! 5.) Юридическият ефект от това наблюдения е твърде съмнителен с оглед непризнаването за доказателства на записи, различни от Специалните Разузнавателни Средства с изрично съдебно разрешение - съдилищата едвам смогват в законово-процесуалната бъркотия, умишлено създадена от некадърната, необразована и крадлива БКП-ШАЙКА и ДС-ШКЕМБЕТАТА с побългарената с БКП-кръщелно http ://bit.ly/2kcpUBZ патриотарстваща СГАН, та сега ще трябва да издават и разрешителни на всеки 3 месеца за детски градини, ясли, училища, .... А ако законово премахнат тази конституционна забрана - ще нарушат директно Конституцията и базовите европейски и световни харти по човешките права!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Ехо 1 Ехо преди 7 месеца Профил на трол?
    Разбира се, че видео наблюдението в детските градини ще допринесе за по-добра работа с децата, но учителките не искат да бъдат контролирани! И те се учат от политиците! А на общината не й се дават пари! Така порокът си остава до някога по-нататък, когато пострадат още деца!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Започва Септемврийското въстание

Септемврийското въстание от 1923 г. е неуспешен бунт, организиран от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) (БКП (т.с.)) ...