X
 
 

Видеонаблюдението има алтернатива, но България не я иска

7416 2
photo of Видеонаблюдението има алтернатива, но България не я иска
Снимка: Screenshot/YouTube
По стара традиция у нас винаги си мислим, че откриваме топлата вода и с проблемите си, и с решенията им. Никога не ни минава през ума, че останалият свят се сблъсква с абсолютно същите казуси и често е открил чудесни и работещи решения, които можем спокойно и безболезнено да заимстваме.

Но не би. Ние си умираме да спорим, да се препираме и да изхождаме от чувството си за уникалност в нещастието. Насилието в детските градини и спорът около въвеждането на видеонаблюдение е поредният пример.

Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре

Като председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам на срещата в Министерството на образованието и науката на...

Първо, важно е да се направи уточнението за съществена разлика между детските градини и училищата - нещо, което упорито отказваме да направим. Ако в едно училище има проблем, децата са достатъчно големи да го формулират, да го изкажат и да се вземат мерки. Затова камерите в час са много по-излишни. В яслите и детските градини обаче ходят малки деца, които не винаги могат спокойно и в детайли да разкажат за ежедневието си и евентуалното насилие. При тях проблемът може да бъде забелязан, когато вече са травмирани и повлияни от случващото се, и затова там рискът е по-голям.

Та тази "топла вода", далеч преди нас, са открили много други държави. Ако някой си мисли, че в цивилизована Европа например няма случаи на насилие в детски градини, жестоко се лъже. Именно поради тази причина видеонаблюдението отдавна е нещо нормално в много детски центрове във Великобритания и други европейски страни. Мярката е позната дори в съседните Румъния и Турция. За пионерите в това отношение - САЩ, където камерите, наблюдаващи децата и възпитателите, са практика от повече от десетилетие, да не говорим. Този проблем съществува по цял свят и поради тази причина в Южна Корея например има правителствено решение за видеонаблюдение в детските градини от 2015 година, а дори в Индия цели щати са със задължителни камери в центровете за деца, като от миналата година властта обмисля да направи практиката задължителна в национален мащаб.

Вариантите за самото видеонаблюдение са различни - някои са с отворен или със затворен онлайн достъп, други пък предават на живо занятията на специални екрани в самото детско заведение и родителите са свободни по всяко време да дойдат и да наблюдават процеса.

Естествено, има много страни, които са предпочели по-трудния и скъп път на осигуряването на качествена услуга в детските центрове - контрол и ефективност при подбора на персонал. Само че България никога не е показвала, че смята да се присъединява към тези групи държави.

Експерт: Видеонаблюдението няма да реши проблема с насилието в образователните институции

"Въвеждането на видеонаблюдение в образователните институции няма да реши в дългосрочен план проблема с насилието над децата." Това ка...

Има страни без видеонаблюдение, които обаче са разработили желязна система за подбор и обучение на кадри, а на един възпитател се падат едва няколко деца. Поради тази причина дори бебета ходят на ясла - първо, защото отпускът по майчинство е по-кратък, второ, защото са осигурени достатъчно квалифицирани и добре платени специалисти, които да обръщат внимание на децата индивидуално. Всичко това обаче струва пари, ресурси и усилия, които България никога не е желаела да отдели.

Ето защо по-евтиният вариант - видонаблюдението, е подходящ като мярка на първо време. Физическото, но най-вече психическото и емоционално здраве на децата е риск, който не можем да си позволим да поемем. Затова е повече от ясно, че нещо трябва да бъде направено.

Естествено, наблюдението не е особено приятно за никого. Но както коментира наскоро една учителка по темата, ако нямаш какво да криеш и от какво да те е срам, проблем не би следвало да има.

Автор: Десислава Любомирова

КТ "Подкрепа" е против видеонаблюдението детски градини и училища

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции. Българският учител не е престъ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Далаверата 2 Далаверата преди 1 година Профил на трол?
    Както ВСИЧКО в държавата на развития ГЕПИ-комунизъм на УБО-правоимащите, тая видео-акция няма нищо общо с правата на децата или нарушаването им! Просто се използва поредния съжалителнен предлог с елементи на обществена "загриженост" за осъществяване на поредната ГЕПИ-далавера за десетилетия напред! 1.) Опитва се въвежаднето на "законово" ТОТАЛНО СЛЕДЕНЕ на населението - от роди виж още ›› лния дом, детската ясла, градина, училище, ..... до моргите и гробищата! И поради невъзможността да "закачат" това следене към "антитерористичната" превенция, инициират борба срещу "кряскането към децата"! 2.) Безработна глутница от "наши" проектантски фирми ще захлебят хилядарки за "индивидуално" проектиране и одобряване с многохилядни такси и разрешения на проектите за видеонаблюдение - типовите проекти са забранени със закон, макар в действителност да се одобряват типови проекти, но с индивидуален договор и цена! 3.) Частните охранителни фирми на страшно "амортизираните" от службата им 200-килограмови раннопенсионирани ченге-фатмак-лампази ще извършат доставката на оборудването от Китай по цени като за изкуствени сърца и то за спешна доставка чрез космически кораб! 4.) Същите тия ченге-фатмак-лампазни фирми ще гушат с десетилетия стотици милиони ежегодно за експлоатацията и поддръжката на тия системи! 5.) Юридическият ефект от това наблюдения е твърде съмнителен с оглед непризнаването за доказателства на записи, различни от Специалните Разузнавателни Средства с изрично съдебно разрешение - съдилищата едвам смогват в законово-процесуалната бъркотия, умишлено създадена от некадърната, необразована и крадлива БКП-ШАЙКА и ДС-ШКЕМБЕТАТА с побългарената с БКП-кръщелно http ://bit.ly/2kcpUBZ патриотарстваща СГАН, та сега ще трябва да издават и разрешителни на всеки 3 месеца за детски градини, ясли, училища, .... А ако законово премахнат тази конституционна забрана - ще нарушат директно Конституцията и базовите европейски и световни харти по човешките права!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Ехо 1 Ехо преди 1 година Профил на трол?
    Разбира се, че видео наблюдението в детските градини ще допринесе за по-добра работа с децата, но учителките не искат да бъдат контролирани! И те се учат от политиците! А на общината не й се дават пари! Така порокът си остава до някога по-нататък, когато пострадат още деца!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално