Властта не е изненадана от снега, направо е "изумена"

8042
Властта не е изненадана от снега, направо е "изумена"
Чудото по вербализиране на изненадата поднесе министър Лиляна Павлова

Ако имаше класация (а класации у нас дал Господ!) за най-банално възклицание по най-тривиален повод всяка година, вероятно щеше да спечели омръзналият на всички израз: „Снегът отново ни изненада”!

И тъкмо, когато си мислех, че направо е обидно да регистрирам очаквания пореден провал в битката с най-естественото явление през зимата, изненаданият се оказах аз. Чудех се каква превъзходна степен на изненадата би могла да се употреби и управляващите доказаха, че са си на мястото. Изтеглиха ме като от преспите на забуксувалата мисъл като закъсал тир на българска магистрала, макар и с два дни закъснение.

Неизгодни договори на Плевнелиев виновни за хаоса със снега

Неизгодни договори, сключени преди година по времето на Росен Плевнелиев, са основната причина агенция "Пътна инфраструктура" пак да се...

Чудото по вербализиране на изненадата ми поднесе министърът на регионалното почистване… пардон - развитие Лиляна Павлова. Изумена съм от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България, заяви тя пред БНТ по повод новия рекорд по блокиране на магистрала “Хемус”, с който започва 2012 г. Изумена е!

И аз съм изумен. Не само от това, че отговорните фактори в държавата са направо изумени (от себе си), но и че продължават да ни изумяват със своята находчивост в опаковането на вината си така, че да се окажат виновни всички други, само не е и те.

С това добрите новини обаче не свършват. Колкото е по-тежка обстановката, например пътната, толкова по-лесно явно става да се управлява. Пример даде лично премиерът Бойко Борисов с простичък и ефективен съвет как да се реши проблемът. Обяви се (все още не се е разпоредил с някакъв подзаконов, надзаконов и или противозаконов акт) заловените от пътните полицаи шофьори на камиони с летни гуми да бъдат арестувани. Да се готвят после и престъпниците с леките автомобили…

Как не се бяхме сетили! Арестуваме нарушителите на място, оставяме съответните камиони на съответните места, а всички останали просто се отказват вече да пътуват и да пречат с оплакванията си поради невъзможност да минат по преградените от осиротелите возила пътища.

Междувременно няма да е лошо престъпниците с летните гуми да бъдат разстрелвани, за да си помислят хубавичко, дали втори път ще пързалят властта тъкмо по най-най-болното й място: магистралите, гордостта на ГЕРБ.

Трети ден хиляди българи в капана на снега

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на Роман,...

Не искам да си приписвам заслугата за идеята за разстрелите. Лидерът на „Атака” и доскорошен крепител на парламентарното мнозинство на ГЕРБ Волен Сидеров предложи от телевизионния екран едни роми, които му се пречкат, да бъдат изправени до стената, макар след кратък размисъл да се смили и се изказа само в полза на връщане на смъртното наказание, а не на моменталния разстрел. Жалко, при така мекушавост явно ще страдаме още…

Хубаво е за изграждането на чувство за национална (а защо не и евроатлантическа) солидарност също, че министър Лиляна Павлова определи вината за тежката ситуация като „обща”. А вие какво очаквахте - да си посипе главата със сняг (по липса на пепел, която е дефицитна стока по време на снежна криза, поради завишеното търсене по хлъзгавите пътища)?

Логично и успокояващо прозвуча също съждението на Лиляна Павлова, че не е работа на министрите да решават проблема с блокираната магистрала „Хемус”, макар те, както всъщност излиза, направо май са нарушили този принцип, като са се заели с несвойствената за тях дейност. А не бива - виждате докъде се стигна: само за един ден е имало над 22 хиляди сигнала от граждани, подадени на тел. 112. От тях за основателни са били приети 3 258.

Нима това не е притеснително за властта? Зимата тепърва започва, а снежната топка на недоволството може да ги затрупа още година преди изборите. Не бива да се допуска точно след като премиерът Борисов категорично отхвърли вероятността те да са предсрочни. А може би сега ще размисли?

В крайна сметка зима се предвижда да има и през януари 2013 г., а тогава лавината на недоволството може съвсем да задуши европейското ни развитие барабар с гражданите (за селяните – да не говорим - тази алчна, развилняла се пасмина от милионери, си е затрупана заслужено и сега, и никакви бентлита не могат да й помогнат).

Метър сняг и критична ситуация в Тетевен

Критична е зимната обстановка в Община Тетевен. Със заповед на кмета е обявено бедствено положение, съобщиха от общината. На места сн...

Рецептата вече е посочена и управляващите ще трябва да преминат от думи към дела: повечко арести и ударно връщане към разстрелите, пък да видим дали някой ще посмее да се оплаква от хубавите магистрали, които така неблагодарно задръстваме. В края на краищата при Бай Тошо, когато имаше и арести и разстрели, никой не смееше да се оплаче по телефона. Аман от недоволни - и мобилни телефони им позволяват да си купуват, и пак са недоволни.

Изобщо, призивът е един: долу (ръцете от) властта, която строи магистрали, задръствани от задръстените българи, които не оценяват този жест и се позволяват да пътуват по тях!

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com