Време е да помислим за намаляване на възрастта за гласуване

5791
Време е да помислим за намаляване на възрастта за гласуване
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Гърция намали възрастта за гласуване на 17 години. Което, всъщност, изобщо не е лоша идея.

Основните аргументи "против" снижаването на възрастта за гласуване е, че 16 - 17-годишните са прекалено млади, неопитни, неинформирани и прекалено не наясно с живота, за да могат да вземат адекватно решение за кого да дадат своя вот.

Наистина ли обаче това е така?

Днешните младежи израстват в много по-динамично време, което ги принуждават да се адаптират към него много по-бързо и много по-рано. Днес 16 - 17-годишни момичета и момчета нерядко вече имат гражданска позиция по определени въпроси и се интересуват от това, което се случва около тях.

Защо един 17-годишен да е по-неадекватен в преценката си от един 77-годишен? Както е ясно, че интелигентността и трезвата преценка имат нужда от време, за да се формират и разгърнат, така е ясно и че често след определено време и възраст те започват да отслабват.

И освен това, каква е епохалната и отчетлива разлика между един 17-годишен и един 18-годишен, че вторият е достатъчно достоен да може да гласува, а първият - не?

Ако възрастта за гласуване се снижи на 16 или 17 години, първо, това може да се отрази положително на избирателната активност. Каквито и промени да се приемат, истината е, че гласуването у нас вероятно винаги ще бъде по желание. Тоест, активните хора с гражданска позиция, които искат сами да взимат решенията, които ги засягат, ще излязат да гласуват. Останалите няма. Така и най-младите ще отидат до урните, само ако имат желание и гражданска енергия.

Второ, винаги е добре гласът на младите поколения да се чува. Защото понякога той е различен. Пример - референдумът във Великобритания за излизането от ЕС. Над 70% от младите искаха страната да остане в Съюза, но позицията на по-възрастните в крайна сметка надделя. Това можеше и да не се случи, ако младежите на Острова бяха по-активни или ако 16- и 17-годишните също имаха право на глас. Защото за някои въпроси възрастта има значение.

Гръцкият парламент намали възрастта за гласуване на избори

Гърците ще гласуват по простата избирателна система на по-следващите парламентарни избори. Това реши парламентът на страната, приемайки...

Основен аргумент в полза на това гласът на младите да се чува беше фактът, че именно те са тези, които ще трябва да живеят с решенията, които други взимат вместо тях.

Една 70-годишна баба днес има правото да направи избор, с който може и да не й се наложи да живее. Едно 17-годишно момиче обаче няма това право, въпреки че именно нейният живот ще бъде засегнат.

Затова вероятно не е лоша идея да помислим дали покрай десетките безумни и безпредметни промени в Изборния кодекс, не трябва да обсъдим и тази за снижаване на възрастта за гласуване. Има вариант това да бъде едно много полезно решение.

Автор: Десислава Любомирова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com