Шефът на ВАС за скандалния запис на Янева с Ченалова: Жени си говорят и ме намесват

10099
Шефът на ВАС за скандалния запис на Янева с Ченалова: Жени си говорят и ме намесват
Снимка: БГНЕС

Не съм търсил премиерът Бойко Борисов във връзка с отстраняването на Владимира Янева. Това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чието име беше намесено в скандала „Червеи“. От пуснати от „Биволъ“ записи на телефонни разговори на Янева с друг скандален съдия – Румяна Ченалова, както и с неизвестен все още мъж, слушателят остава с впечатление, че Колев е „човекът на Янева“.

"Жени си говорят помежду си и ме намесват в този разговор. Извинявайте, но мен ме намесват много хора, непрекъснато. Дали съм разговарял с Янева? Естествено. Разговарял съм и продължавам да разговарял, тя няма влязла в сила присъда. Дали съм й давал съвети? Няма да давам съвети на никого, Владимира Янева не се нуждае от такива. Самата тя съзнава много добре ситуацията", заяви Георги Колев. Председателят на ВАС не си спомня какво е говорил на заседанието на ВСС, на което предложи отстраняването на Янева от председателското място на Софийски градски съд (СГС), но не и от съда. Предложението не беше прието.

Закон на хартия, а на практика службите подслушват както им падне

Подслушването от службите в България (ДАНС, МВР, разузнаване, военна полиция) се осъществява крайно безконтролно, въпреки законовите ог...

"Защо точно сега се пуска този запис – след изборите, девет месеца след отстраняването, след като предприех определени стъпки за реформи във ВАС. Аз съм човекът, който изрази негативно отношение за промените в различни закони и в Конституцията. Проследете предложенията, които са направени между първо и второ четене на измененията в основния закон, от кой са направени и какво съдържат. Изводите оставям на вас", каза пред журналисти председателят на ВАС преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, информира "Правен свят".

По повод записите правосъдният министър Христо Иванов заяви, че ВСС трябва да намери адекватната реакция и да не позволи една такава ситуация да се отрази на репутацията на системата. Това, по думите на Иванов, е трудна задача.

В записите личи и една емблематична фраза на Янева - че Бойко Борисов е казал на главния прокурор Сотир Цацаров "да я опраска".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com