Сашо Попов: ЦСКА отдавна щеше да е изчезнал, ако разчиташе на държавата (ВИДЕО)

7945

Парите, които получаваме от държавата, са обидни. Ако не са частните компании, ЦСКА отдавна щеше да е изчезнал. Това заяви президентът и старши треньор на волейболния клуб на ЦСКА Александър Попов в ексклузивно интервю пред Actualno.com.

Отборът на ЦСКА се готви за подновяването на волейболния сезон в България, като първата среща на "червените" е срещу Дея Спорт (Бургас) за Купата на България на 20 януари. След това предстоят и първите мачове в Суперлигата, където ЦСКА е на точка зад големия фаворит и лидер - Хебър (Пазарджик).

ЦСКА трябва да бъде реалист в битката с Хебър

"Няма треньор, който да каже, че отборът му не е готов. Надяваме се да бъдем подготвени. Ще бъде интригуваща битка", сподели Сашо Попов. "Ще кажа как реално стоят нещата: Хебър е абсолютен фаворит в България в последните години - не само като резултати, но и като организация, финансиране, селекция..."

"Знаем си много добре мястото, опитваме се да бъдем реалисти и да правим във всеки мач, каквото е възможно, без да правим трагедии след загуби от стойностни отбори. С подобна психология и с името, което имаме - играем за победа във всеки един мач", отбеляза треньорът на мъжкия отбор на "червените".

Сашо Попов

Женският отбор на ЦСКА - училище за девойките

Александър Попов коментира и женския волейбол в България. "За съжаление, женският волейбол в България не е на добро ниво - и като резултати, и като организация, и като финанси. За сметка на това в женските отбори се дава възможност на много млади момичета да играят", отбеляза Попов.

"Нашият отбор е съставен от девойки младша, девойки старша възраст и само няколко професионалистки над 18 години. Това е едно училище за тях - такава е ситуацията в България. Има един хегемон - Марица, който има много титли в последните години. Нашата политика е да създаваме състезатели в женското направление и да ги продаваме, когато станат достатъчно добри, за да се развиваме", добави още той.

ВК ЦСКА - жени

ЦСКА длъжен да развива школата си

Що се отнася до детско-юношеската школа, Сашо Попов е категоричен, че остава приоритет на ЦСКА: "Ние сме длъжни да развиваме детско-юношеската си школа. От нашия клуб са излезли едни от най-големите волейболисти на България. Останахме единственият клуб в България, който запази структурата си - с всички формации (мъжки, женски, юношески). Това е предизвикателство и за мениджмънта, и за организацията ни, но името ни задължава."

ВК ЦСКА - жени

Може ли зала "Васил Симов" да бъде отнета от ЦСКА?

ЦСКА тренира и се състезава в зала "Васил Симов" - там, където са израснали поколения армейци. Държавата обаче иска да пусне залата на търг, а това крие заплаха някой друг извън ЦСКА да се нанесе в нея. "Скоро предстоят отново търгове. Държавата ни обяснява, че това е законово. Ние се притесняваме, че на тези търгове някой може да се нанесе в тази зала без историята, която ние имаме. Ние ще участваме на тези търгове. Имаме възможностите да спечелим договор поне за 10 години, за да можем да намерим финансиране. И за да може нашият дом да лъха не само на история, но и на уют", заяви Попов.

ВК ЦСКА, зала Васил Симов

Държавата е абдикирала от ЦСКА 

ЦСКА трябва да плаща всеки месец сметки за наем и ток за залата - нещо, което не се прави почти никъде другаде в България. През миналия януари "червените" са платили над 40 хил. лева за ток. "Това е безумие! Спортът е бизнес, но не е като останалите бизнеси: инвестираш в машини, намираш работна ръка и моментално пускаш стока и я продаваш. В спорта не е така. Ние трябва да открием таланта, да го развием, евентуално да продадем такъв състезател, което изисква много време", подчерта Сашо Попов.

Общините помагат на спорта извън София

"Обикновено спортът е държавна политика, освен футболът. Какво имам предвид: вижте какво се случва в градове като Пазарджик, като Монтана, където държавата застава зад спорта. Наем на зали не съществува, не са чували за консумативи. Всички пари от спонсори отиват за състезатели. Такъв е моделът. Едно време така е било и в София. Сега, поради редица причини, това не се случва. И естествено - резултатите не закъсняват. Да не се учудва обществеността, когато спортът излиза от София. А по този начин манталитетът на състезателите пада", допълни още той.

ВК ЦСКА зала Васил Симов

ЦСКА разчита единствено и само на частни компании

Парите от държавата не стигат, а ЦСКА разчита почти изцяло на финансиране от компании в частния сектор. "Разчитаме единствено и само на частни компании, които опитваме да привлечем на база на рекламни и спонсорски договори. Така е от 30 години. Обидно е да казваме - с парите от общината и от държавата, които получаваме, не бихме могли да си платим тока за повече от два месеца. Това е самата истина. Всичко е свързано единствено и само с реклама и благодаря на спонсорите ни през последните години, че ни държат на повърхността. Надяваме се този процес да продължи и отново да имаме силни представителни отбори", сподели президентът на ЦСКА.

Ако не са спонсорите, ЦСКА щеше да е изчезнал

През миналата година ЦСКА подписа петгодишен договор с компанията efbet, която стана генерален спонсор на клуба. "Помощта на спонсорите е жизнено важна и необходима. Без помощта на спонсори като efbet, като Sunotec, като Hippoland ние отдавна щяхме да сме изчезнали. Да, в интерес на истината имаше години, в които нямахме нито един спонсор. Това беше едно тежко време, в което оцелявахме само като разпродавахме капитала си, а този капитал са нашите състезатели. Спортните резултати, разбира се, не закъсняха и ние нямаме спечелена титла от 10 години", подчерта Попов.

зала Васил Симов

Сашо Попов смята, че в ЦСКА вече има спокойствие, а от следващата година клубът ще може да мисли и по-дългосрочно за развитието си. "Категорично вече сме по-спокойни, а от следващата година вече ще имаме и финансовата стабилност да планираме развитието си. Да инвестираме в материалната база, да потърсим състезателите, които имат талант, за да ги развием. Успоредно с това да намерим състезатели, които да печелят битки за представителните отбори", заяви той.

Президентът на ЦСКА смята, че финансовата стабилност ще допринесе и за това "червените" да продължат да вадят национални състезатели. "Колкото по-бързо имаме финансова стабилност и оправим материалната си база, толкова по-бързо ще даваме продукт. А продуктът са състезатели, които да намерят място в националния отбор", коментира Попов.

ВК ЦСКА

Посоката на националния отбор по волейбол

Александър Попов коментира и посоката на развитие на мъжкия национален отбор по волейбол. "Има смяна на поколенията - направихме едно неуспешно световно първенство. С повече очаквания, отколкото беше разумно да натоварваме отбора. Спортната общественост очакваше призови класирания, а те нямат почва в момента. Смятам, че следващата година ще бъде важна за националните отбори. Има една много тежка олимпийска квалификация. Обществото е фокусирано върху олимпиадата, но имаме домашно европейско първенство и смятам, че федерацията и старши треньорът трябва да бъдат фокусирани върху него", завърши волейболният треньор.

Цялото интервю можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВОЛЕЙБОЛ:

Ето 30-те избраници на Бленджини за Лигата на нациите

Страхотна новина: България ще е домакин на Европейското по волейбол за мъже през 2026-а

Мартин Стоев: Нямам никакви сантименти към този Левски

България се бори за домакинство на Европейското по волейбол за мъже през 2026-та

Националният отбор по волейбол официално има нов треньор

Историческо! Дея спорт е новият носител на Купата на България по волейбол (СНИМКИ)

На Европейско сме! България U20 завърши квалификациите с 3 от 3 (СНИМКИ)

Син на Владо Николов блести при инфарктен успех на България над Турция (СНИМКИ)

След скандал с кмета: Волейболен клуб се мести в друг град

Нова страница в историята на Хебър! Ще играе в първенството с юноши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол