Частично прекратиха производството за смъртта на Тодор от Враца заради липса на убийство

4889
Частично прекратиха производството за смъртта на Тодор от Враца заради липса на убийство

Окръжна прокуратура –гр. Враца частично прекрати наказателното производство по отношение на обвинението на Иван Дамянов и Десислав Дамянов в умишлено убийство, извършено по хулигански подбуди на Тодор Йорданов.

След обстоен анализ на доказателствения материал, събран в хода на досъдебното производство, и най-вече съобразявайки констатациите и изводите на съдебните медици по назначените в хода на разследването 4 съдебно-медицински експертизи, прокуратурата и преценила, че няма извършено убийство.

За протестите и смъртта в Румъния и България

В началото на ноември миналата година премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка след многохилядни антиправителствени протести по...

Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия Тодор Йорданов, и настъпилия фатален изход няма причинно - следствена връзка, съобщиха от прокуратурата. Припомняме, че според експертизата Тодор е починал от исхемична болест на сърцето, а побоят не е причинил смъртта му.

От прокуратурата уточняват, че по делото са събрани доказателства, че пострадалият Тодор Йорданов е имал сърдечен проблем и е посещавал специалисти-кардиолози. На базата на проведеното макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечния мускул на починалото момче се установяват категорични данни, че Тодор Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамена дисплазия (кардиомопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие. При тези тежки болестни промени в сърдечния мускул смъртта може да настъпи внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Налага се изводът, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. Т. е. действията на двамата обвиняеми не са могли да причинят и не са причинили смъртта на Тодор Йорданов. Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания. С оглед на това се налага изводът, че престъплението, за което Иван и Десислав Дамянови са привлечени като обвиняеми по чл.116, ал.1, т.11 вр. чл.115 вр. чл.20, ал.2 от НК, не е извършено, тъй като липсва обективна съставомерност, т.е няма извършено убийство.

В хода на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначена е и видеотехническа експертиза, от която е видно, че сблъсъкът е траял по-малко от 3 минути, след което е преустановен. Събрани са доказателства, че са налице хулигански действия, извършени от обвиняемите Дамянови. Компетентността да разследва тези престъпления, съгласно правилата на местната и родова подсъдност, уредени в НПК, е на Районна прокуратура – гр. Враца, поради което с постановление от 24.02.2016 г. делото е изпратено на РП-Враца за продължаване на разследването.

Прокуратурата с допълнителни въпроси за смъртта на Тодор

Прокуратурата възнамерява да възложи отговори на допълнителни въпроси по съдебно-медицинската експертиза на 18 годишния Тодор от Враца....

Постановлението в частта относно частичното прекратяване на наказателното производство е изпратено на наследниците на починалия Тодор Йорданов и може да се обжалва в 7-дневен срок пред Окръжен съд-Враца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com