Кметът на Враца помогна на съгражданите си да засадят 300 дървета

5081
Кметът на Враца помогна на съгражданите си да засадят 300 дървета
Снимка: Ан.Костова за actualno.com

Събота е - ден за добри дела

10.00 часа – жк „Металург“ Враца, ул.„ Братя Миладинови“

По пътя срещам множество деца и младежи, жителите от квартала се присъединяват към тях. На мястото около жп линията за Видин и Лом, на 100 метра от жилищните сгради, БКС Враца е подготвило дупки за засаждане на 300 дървесни вида. Има озвучаване с музика, върви “Две праскови и 2 две череши“  и други бг хитове от  80-те години.Време – слънчево,  лек ветрец и усмихнати хора. Много хора, дошли с децата си, има и  малчугани.

„Инициативата е на Община Враца, споделя пресаташето на екологичната организация Екопак България Мариана Петкова. Идеята е да засадим 300 дървета и така да създадем зелена бариера, която да отделя жителите на квартала от главен път Е-79 и жп линията. Гората да играе роля на шумоизолация и да работи като бели дробове, които са естествен филтър на праховите частици от въздуха. Участниците са от почти всички врачански учебни заведения, служители на общинска администрация, граждани от квартала. Ще засадим 300 дървета, широколистни и иглолистни, сред тях са ясен, бор, ела, бреза. Идеята ни е Екопак и общината да поставят началото, а това да се разраства през следващите три години.

Враца е единственият град в България, който се заема с тази благородна мисия и за това я нарекохме „Зелено бъдеще“ . С нас са кметът Калин Каменов, изпълнителният директор на Екопак БГ Тодор Бургоджиев, Цветинка Нейкова, шеф на РИОСВ Враца и Петя Долапчиева зам.-кмет на общината. Участниците са от 12 учебни заведения в града, както и от двте детски градини, които се намират в квартала - “Детска вселена“ и “Българче“ .

Изпълнителният директор на Екопак Тодор Бургуджиев заяви: “Радостен съм,че днес съм в този красив град. Екопак изгради система за разделно събиране на отпадъци преди 12 г. За това време ние си  партнираме много добре с общината и жителите на града. Врачани наистина започнаха да събират разделно и резултатите са отлични“.

По-късно Бургуджиев напомни, че: „Рециклирането на 1 тон хартия спасява от отсичане 13 дървета. Ако събираме разделно и рециклираме повече, ще помогнем на дърветата… Ресурсите на Земята са ограничени, всяко дърво, което се отсече, за да бъде превърнато в хартия, трябва да бъде възстановено, за да може наистина планетата да  диша и да има чистота. Да се погрижим бъдещето на Враца да бъде зелено – това искаме с нашата инициатива. Врачани за миналата година са събрали  32 тона хартия, рециклирана от нас. Тази хартия спаси 406 дървета. Това са спасени дървета. Като ваш партньор и приятел искам през следващите 3 години да залесим цялото това място с дървета и то да се превърне в истинска зелена гора за врачани. Трябва да се грижим тази гора да остане и  да имате един зелен пояс“, допълни Бургуджиев.

За да приветства гражданите и учениците, кметът Калин Каменов каза при старта на инициативата: “Ще ви разкажа една кратка история – когато бях  на възрастта на моята дъщеря Калина и нейният приятел Дени, в нашия квартал – отсреща, където съм израснал, родителите ни, ни изведоха една събота сутрин да засадим чинари пред блока. Тогава те бяха мънички дървета. Днес, 30 години по-късно, тези дървета са вече големи и връщайки се в моя роден квартал, съм щастлив, че с моите приятели сме направили малката гора, която пази сянка и дарява красота на жителите.

Убеден съм, че когато един ден, всички вие деца, когато минете покрай жп линията,ще казвате: “Това е нашата гора, която засадихме през 2019 г. Когато сме последователни, когато се грижим и даваме от себе си, тогава има смисъл и от нашия живот-да садиш дървета, да създаваш комфорт и уют. Щ се радвам, когато минавате от време навреме оттук , и да ги поливате тези дървета, защото засаждането е важно, но поливането  и грижата, са още по-важни. Така че, разчитам  и на жителите на квартала, което след време ще покаже, че ние действително сме един добър екип. Ако всяка година засаждаме стотици дървета, нашият град ще запази имиджа си на зелен, чист и приветлив град. Но това зависи от нас самите. Аз съм убеден, че тази инициатива ще ни провокира да бъдем активни всяка година и да засаждаме дървета“.

Организаторите от Екопак бяха подготвили специална изненада за  участниците - храсти, които учениците да засадят в двора на техните училища.

Шестокласниците от училище “Козма Тричков“ казаха защо участват в зелената инициатива: “Обичаме града си и искаме да помогнем като засадим дървета. Въздухът ще се пречиства“, казва Жори Цветанов, а приятелят му допълва: “ Искам да  помогна на света да е по-чист и по-добър. На 13 години съм, след  още 13 г. ще мога да кажа, че и аз съм помогнал, за да засадим тази гора с мои приятели и съученици“.

Докато помага в засаждането на дървото и помага на дъщеря си, кметът Каменов казва: “Работим съвместно с Екопак от години. Аз самия съм почитател на идеята да бъдем зелен град. Цветът на Враца е зелен, няма нищо  по-логично от това да провокираме жителите и да има  достатъчно много дървета. Още от дете, заедно с моите приятели, засаждам дървета заради това съм довел и моята дъщеря. Радвам се, че тук има много родители от жк “Металург“, които са довели своите деца, тази поляна след 10-15 г., ще стане една гъста гора, която ще даде  красота на квартала. Това е нещо, което трябва да правим не за един ден, не само в една кампания. Един град е такъв, какъвто неговите жители го правят. Освен  засаждането е важно да знаят, че трябва да поливаме дърветата, както като родиш едно дете, е важно не само да го родиш, но и да го отгледаш. Жителите на квартала трябва да повярват, че не само 3 години ще засаждаме, а тази инициатива да бъде перманентна. Хубавите неща не трябва да имат срок, те трябва  да бъдат докато силите и здравето ни позволяват“, усмихва се кметът.

И така - ако някой твърди, че едно дърво може да израсне хей така, от нищото, то да дойде днес във Враца и да види на място как се започва. Първо изкопаваме дупка, после засаждаме, посипваме отгоре с още пръст и поливаме. После чакаме. Колкото трябва , може 10, може 15 години. Няма ВЕДНАГА да порасне гората. А ако някога имате път по Е-79 в посока Монтана и Видин, след жп прелеза на гара Враца,  погледнете надясно, там е малката гора на врачани, която ще чакаме да порасне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com