МРРБ: ЕК одобри помощ за Мизия, но трябва съгласието на ЕП и Европейския съвет

4581
МРРБ: ЕК одобри помощ за Мизия, но трябва съгласието на ЕП и Европейския съвет
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри 1,98 млн. евро помощ за Мизия заради наводненията от миналата година, но тепърва ЕП и Европейският съвет също трябва да дадат одобрение.

След наводненията от юли 2014 г. в Северозападен регион (гр. Мизия и с. Крушовица), през октомври 2014 г. България подаде заявление за подпомагане със Средства от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз.

Кабинетът дава нови 28 млн. лв. за справяне след бедствията

Нови 28 145 409 лв. за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия се о...

На 9-ти април 2015 г. Европейската комисия прие решение за отпускане на помощта в размер на 1,98 млн. евро, които да бъдат използвани за възстановяване на щетите от бедствието. Предстои иницииране на процедура по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, преди окончателното получаване на средствата.

Предоставените средства ще бъдат разпределени между засегнатите области и ведомства на базата на одобрената от Министерски съвет методология за разпределяне на средствата от фонд „Солидарност”. След това Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще организира срещи с всички териториални органи и ведомства, които ще бъдат определени за изпълнителни органи за определяне на списък с приоритетните операции за финансиране от фонда. След определянето на операциите ще бъдат изготвени и публикувани изисквания за кандидатстване, на базата на които ще бъде проведена процедура за подбор и оценка на проекти за финансиране със средствата от второто заявление по фонд „Солидарност” на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com