X
 
 

Приключва сагата със серовъглерода във Враца – цистерните ще заминат извън страната

2054 0
photo of Приключва сагата със серовъглерода във Враца – цистерните ще заминат извън страната
Снимка: за actualno.com Ан.Костова
Очаква се утрешният ден да бъде последният, в който на територията на Враца ще има 110 тона серовъглерод. Това стана ясно преди час от проверката на Междуведомствената комисия, ангажирана с неговото преместване и извозване.

Продуктът вече е източен от специалисти на фирма “Балкан ресурс, чиято работа продължи 5 дни според предвидения график, и се намира в 5-те специални цистерни, с които ще поеме извън пределите на страната ни. Те ще бъдат съпроводени със специализирани мерки за сигурност. Остава само да се приключи с  митническата документация и цистерните да бъдат транспортирани по жп мрежата на страната.

Работата  на екоинспекцията в града под Околчица по отстраняване на опасното вещество продължи близо 16 месеца. От м. май 2018 г.- когато след нейна проверка бяха  установени нарушения на безопасните условия на съхранение на опасното вещество, което се съхранява от фирма „Камибо“ ООД на територията на бившия торов комбинат „Химко“ повече от 20 години.

„Сега остава да се анализира водата, която стана в басейните. След нейното източване те ще бъдат разрушени, а теренът, на който вредният продукт е престоял години наред, ще бъде рекултивиран“. Това съобщи  експертът от РИОСВ Враца Георги Караиванов и председател на Междуведомствената комисия, която бе ангажирана с дейностите по преместването на серовъглерода и допълни: „Намесиха се много институции, много шум се вдигна, но съм доволен, че най-после успяхме да стигнем до извозването на серовъглерода“.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 23-29 септември

Овен Новата седмица ще бъде изпълнена с романтика и промени. Мислите, чувствата и обстоятелствата в живота ви ще бъдат подложени на колебания....

Последно в Актуално