X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Проект ще покаже чрез виртуална разходка красотите на Врачанския Балкан

2317
Проект ще покаже чрез виртуална разходка красотите на Врачанския Балкан
"Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове "Врачански Балкан" и "Железни врата" се казва новият проект, по който ще работят двата парка от двете страни на Дунава, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Проектът е насочен към двете най-големи защитени територии в трансграничния район - българският природен парк „Врачански Балкан” - с площ 28 803,9 ха. и румънският природен парк „Железни Врата” с обща площ от 115 655 хектара. Двата парка съхраняват уникално биологично и ландшафтно разнообразие и са сред най-значимите Натура 2000 зони в своите страни. Обща стойност на проекта е 419 379, 44 евро.

Целта е да се насърчи съвместно устойчиво и балансирано икономическо развитие на териториите на двата природни парка, чрез диверсифициране на туристическото предлагане и развитие на туризъм, базиран на културното и природно наследство.

В рамките на проекта ще бъдат дигитализирани и изработени триизмерни цифрови модели на природните паркове с висока точност и в подходящи мащаби. Ще бъдат дигитализирани всички значими обекти на природното и културното наследство в двата парка – крепости, църкви, манастири, скални феномени, пещери, интерпретативни маршрути, които също ще бъдат визуализирани.

Откриха нов вид прилеп в Ръжишката пещера

Нов вид прилеп е открит в Ръжишката пещера при с. Гара Лакатник, съобщиха от дирекцията на ПП „Врачански Балкан“. На 26 авг...

В посетителските центрове на двата парка ще бъдат оборудвани и обзаведени съвременни демонстационни дигитални зали, в които ще могат да се експонират цифровизираните обекти. Съвременните технологии ще позволяват „полет” над парковете, „разглеждане” на интересни ландшафти, избиране и „посещение” на конкретни обекти от културното и природно наследство във виртуална реалност, „разходка” по конкретен туристически маршрут и др.

Ще бъде създаден иновативен дигитален уебпортал с виртуална видео разходка из природни и културни обекти в двата парка, виртуална изложба на музеите от областта, база данни с дигитализирани експонати, представяне на традициите и обичаите на хората от трансграничния регион. Към портала ще има възможности за сваляне на приложение за 3Д заснемане за мобилни устройства и възможности за качване на цифровизирани 3Д изображения.

Базирайки се на това, ще бъде разработен и внедрен уникален туристически продукт, конкурентен, допринасящ, за повишаване на икономическата ефективност на туризма. При разработването и внедряването на туристическия продукт ще бъдат разработени 4 културно-туристически маршрута в съчетание с природни обекти, които също ще бъдат 3Д дигитализирани и експонирани в залите и уебпортала.

Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат уникалната възможност да добият пълна представа за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други видове туризъм в по-широкия териториален контекст: екологичен, спортен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com