X
 
 

Проект ще покаже чрез виртуална разходка красотите на Врачанския Балкан

"Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове "Врачански Балкан" и "Железни врата" се казва новият проект, по който ще работят двата парка от двете страни на Дунава, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Проектът е насочен към двете най-големи защитени територии в трансграничния район - българският природен парк „Врачански Балкан” - с площ 28 803,9 ха. и румънският природен парк „Железни Врата” с обща площ от 115 655 хектара. Двата парка съхраняват уникално биологично и ландшафтно разнообразие и са сред най-значимите Натура 2000 зони в своите страни. Обща стойност на проекта е 419 379, 44 евро.

Целта е да се насърчи съвместно устойчиво и балансирано икономическо развитие на териториите на двата природни парка, чрез диверсифициране на туристическото предлагане и развитие на туризъм, базиран на културното и природно наследство.

В рамките на проекта ще бъдат дигитализирани и изработени триизмерни цифрови модели на природните паркове с висока точност и в подходящи мащаби. Ще бъдат дигитализирани всички значими обекти на природното и културното наследство в двата парка – крепости, църкви, манастири, скални феномени, пещери, интерпретативни маршрути, които също ще бъдат визуализирани.

Откриха нов вид прилеп в Ръжишката пещера

Нов вид прилеп е открит в Ръжишката пещера при с. Гара Лакатник, съобщиха от дирекцията на ПП „Врачански Балкан“. На 26 авг...

В посетителските центрове на двата парка ще бъдат оборудвани и обзаведени съвременни демонстационни дигитални зали, в които ще могат да се експонират цифровизираните обекти. Съвременните технологии ще позволяват „полет” над парковете, „разглеждане” на интересни ландшафти, избиране и „посещение” на конкретни обекти от културното и природно наследство във виртуална реалност, „разходка” по конкретен туристически маршрут и др.

Ще бъде създаден иновативен дигитален уебпортал с виртуална видео разходка из природни и културни обекти в двата парка, виртуална изложба на музеите от областта, база данни с дигитализирани експонати, представяне на традициите и обичаите на хората от трансграничния регион. Към портала ще има възможности за сваляне на приложение за 3Д заснемане за мобилни устройства и възможности за качване на цифровизирани 3Д изображения.

Базирайки се на това, ще бъде разработен и внедрен уникален туристически продукт, конкурентен, допринасящ, за повишаване на икономическата ефективност на туризма. При разработването и внедряването на туристическия продукт ще бъдат разработени 4 културно-туристически маршрута в съчетание с природни обекти, които също ще бъдат 3Д дигитализирани и експонирани в залите и уебпортала.

Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат уникалната възможност да добият пълна представа за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други видове туризъм в по-широкия териториален контекст: екологичен, спортен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...