Серовъглеродът от "Химко" е изнесен успешно от страната

1983
Серовъглеродът от "Химко" е изнесен успешно от страната
Снимка: за actualno.com Ан.Костова

Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на която официално бе обявено, че няма поводи за безпокойство във Враца,тъй като серовъглеродът от „Химко“ е извозен от терена на фирма „Камибо“ ООД. Цистерните са отпътували от Враца до Пловдив, където по жп мрежата са заминали извън страната.

На срещата присъстваха областният управител Малина Николова, кметът Калин Каменов, собственикът на фирма „Камибо“ Станислав Попов и Емил Иванов от „Балкан ресурс“, както и всички организации от Враца, осигуряващи безопасното преместване на 110- тона серовъглерод.

На брифинга стана ясно, че процесът по изтегляне и преместването в цистерните на опасното вещество е изпълнен в планувания срок, без течове и без проблеми в организацията. Единственият проблем е бил с мощността на компресора от първия ден, който е бил подменен и работата е продължила при спазване на всички мерки за безопасност.

На срещата присъстваха още председателят на Междуведомствената комисия Георги Караиванов от РИОСВ, директорът на пожарната Николай Димитров, шефката на Спешния център Галина Лещарска, представители на МВР, Инспекцията по труда и други институции. Според експертите, работата им е протекла без напрежение.

Кметът Калин Каменов благодари на всички професионалисти за добрата организация и коментира, че още от самото начало е бил сигурен, че всичко ще мине безупречно, тъй като е бил изпипан и най-малкия детайл по работата със серовъглерода.

„Всяка ситуация беше проиграна предварително“, заяви кметът и уточни, че цистерните са били придружени от представители на Община Враца до момента на товаренето им на жп композицията в Пловдив и всички дейности са били извършени спокойно, при спазване на минималните детайли за безопасност.

Сега предстои анализ на водата в басейните на фирма „Камибо“, но нейният управител не се ангажира със срок, в който това ще бъде извършено, тъй като трябва да се намери акредитирана лаборатория, която да извърши пробите.  След нейният анализ , ще стане ясно как ще се процедира с водата, в която се съханяваше серовъглерода повече от 20 години и чиятo кисленинност е RH 3.

Областният управител Малина Николова благодари на всички за добре свършената работа в първия успешен етап на приключилата операция, чрез която за гражданите на Враца решаването на проблема внася спокойствие и сигурност за средата, в която живеят. „В този сложен процес, в пълен синхрон, участваха териториалните звена на изпълнителната власт – Регионална инспекция по околна среда, Областна дирекция към министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Дирекция „Инспекция по труда“, чиито действия бяха координирани със собственика на терена, на който се намираше опасния химикал - фирма „Камибо“ и изпълнителя, нает от собственика - фирма „Балкан Ресурс“, под мое ръководство и ръководството на кмета на Община Враца Калин Каменов“, заяви по време на пресконференцията областният управител.

От РИОСВ – Враца уточниха: „С цел проследяване качеството на атмосферния въздух, за времето от 15.07.2019 г. до окончателното отстраняване на серовъглерода, специализираната мобилна станция, намираща се на площадката, не е констатирала замърсяване на въздуха в приземния слой“, обобщи директорът на РИОСВ – Враца Христо Христов.

Областният управител Малина Николова припомни, че в предишни мандати са правени опити да бъде извозено опасното вещество, но резултат не е постигнат.

„След две десетилетия, добрата работа на институциите и личната заинтересованост на премиера Борисов операцията да приключи безопасно и успешно, даде очаквания резултат“, каза още Малина Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com