Вината за наводнението в Мизия се хвърля официално на дъждовете

17819
Вината за наводнението в Мизия се хвърля официално на дъждовете
Снимка: БГНЕС

Времето, а не хората са виновни за унищожителното наводнение в Мизия отпреди над половин година, гласи съдебно-техническата експертиза, цитирана от bTV. От нея излиза, че лошото управление на язовирите във Врачанска област не е основен фактор за наводненията, а огромното количество валежи.

В документа от 200 страници се твърди, че валежите, в комбинация с преовлажнена почва и ниското надморско равнище на града са довели до преминаване на 60 до 80 милиона кубични метра вода през града.

Павлова поиска от Георгиева по-бързо ЕС да ни даде пари заради зимните щети

Да се оптимизират процедурите и да се ускори разглеждането на заявките на страните за финансова подкрепа след претърпени бедствия по ли...

Проверката обаче е установила и че съоръженията са били в лошо състояние, а контролът - занижен. Има грешки и на местните власти.

"Това, което са могли да направят властите, е да предприемат евакуация в светлата част на деня, а не да се прави спасителна операция в периода 11-5 часа в нощта - говорим за правомощия на кмет на община, говорим за правомощия на областна управа, те са догонвали събитията, вместо да ги изпреварят", коментира Владимир Сираков от Районна прокуратура - Оряхово.

Предстои Окръжната прокуратура във Враца да установи има ли виновни длъжностни лица за бедствието.

Наводнението

По-малко от половината общини в Русе са почистили речните корита

Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите, в едномесечен срок експертите на РИОСВ-Русе извършиха контролни проверки за н...

Бедствието в Мизия стана факт през миналия август и взе два човешки живота, като нанесе щети за над 5 млн. лева.

Веднага след наводнението властите отрекоха, че е имало неконтролирано изпускане на язовири. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обаче каза, че земевладелец е пробил дига по река Скът, за да помогне водата да се оттече. Това изявление подкрепи теорията на "Зелените", че дигите при земеделските земи са основната причина за наводнението, защото не са позволили разливане на водата. В крайна сметка администрацията в Мизия се скара с тази в Борован, като хората от Мизия твърдяха, че язовир Стубел в Борован е причината за унищожителната вълна. Язовирът е ползван за рибарник, но кметът на Борован Десислава Тодорова каза, че по онова време той е бил празен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com