2030 г.: Конфликти за вода и храна

33488
2030 г.: Конфликти за вода и храна

Към 2030 година две трети от световното население ще живее в градовете. Тогава повечето хора ще са от средната класа, свързани с технологии, защитени от модерно здравеопазване и обединени от работещи заедно страни, като САЩ и Китай може би първи ще дадат пример със сътрудничеството си.

Прогнозата е част от доклада "Глобални тенденции 2030", разпространен от американския Съвет за национално разузнаване, предават световните агенции, цитирани от БЛИЦ.

5 млрд. души от населението на Земята са излишни

В момента в света има 7 милиарда души, което е с 5,5 милиарда повече, отколкото Земята може да издържи. Според учените тази разлика ще...

Има обаче и негативни прогнози - в най-лошия случай нарастващото население ще доведе до конфликти за вода и храна, особено в Близкия изток и Африка, а нестабилността ще допринесе за икономически срив.

"Почти половината от населението на света ще живее в райони, тежко засегнати от липсата на вода”, разкрива докладът. Според него дори райони като Китай и Индия ще бъдат уязвими.

Изследването е най-добрата прогноза на разузнавателната общност за това къде ще отведат света сегашните тенденции в следващите 15-20 години. Целта на доклада е да помогне на хората, които определят международната политики, да предвидят в плановете си възможния най-добър и най-лош развой на събитията, отбелязва агенцията.

В страните, в които раждаемостта намалява, а населението застарява, се очаква икономическият растеж да се забави.

Сред очакваните кризи е глобалният икономически колапс и борбата между народите, които не се адаптират достатъчно бързо към промените. Всичко това ще доведе до разпростиране на нестабилността в Близкия Изток и Южна Азия към останалите части на света.

Световна класация: По-добре роден в Иран и Алжир, отколкото в България

Според експерти най-доброто място, в което човек може да се роди, е Швейцария. Това сочи рейтингът на „Икономист интелиджънс юнит...

Като основен потенциален спасител на държавите от този конфликт се разглежда развитието на технологиите. Благодарение на тях се очаква повишаване на икономическата производителност.

Като най-добър вариант за бъдещето докладът посочва ситуация, в която Китай и САЩ активно си сътрудничат по редица въпроси. Това, от своя страна, ще доведе до по-широко глобално сътрудничество.

Един от другите сценарии показва света като "експлозия от неравенства”, която ще превърне някои страни в големи победители, а други в губещи.

Документът посочва и най-катастрофалните ефекти, наречени "черни лебеди”. Това са извънредни събития, които могат да променят хода на историята. В тях са включени тежка пандемия, която може да убие милиони за месеци, както и климатични промени, които да доведат до трудно изхранване на световната популация.

Към 2050 г. всяко трето дете на планетата ще е африканче

Ако се запазят сегашните демографски тенденции, към 2050 година всяко трето от раждащите се деца ще бъде африканец. Такава прогноза се ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com