Американците се възхищават на Хилари и Обама

8611
Американците се възхищават на Хилари и Обама

Хилари Клинтън е жената, на която американците са се възхищавали най-много през 2012 г., съобщи БГНЕС. Държавният секретар е оглавявала класацията 17 пъти, най-много в 52-годишната й история. Резултатите се основават на обществено допитване на вестник "Ю Ес Ей Тудей" и Галъп за това на кои мъже и жени, живеещи в която е да е част на света, американците се възхищават най-много.

65-годишната Клинтън получава 21% от гласовете тази година, а Мишел Обама е далеч на второ място с 5 на сто. Съпругът й Барак Обама обаче оглавява класацията при мъжете за пети път. Една трета от участниците в допитването определили президента на САЩ като мъжа, на когото най-много са се възхищавали през 2012 г. Той е следван от Нелсън Мандела, който получил 3% от гласовете.

САЩ си дадоха още 5 г. право да подслушват света

Сенатът на САЩ одобри удължаването с още 5 г. законът, даващ право на американските шпионски агенции да подслушват чужди граждани без...

Клинтън беше определена за първи път за жената, заслужаваща най-голямо възхищение, през 1993 г., когато съпругът й Бил Клинтън стана президент. Тя остана на второ място след Майка Тереза през 1995 г. и 1996 г., а през 2001 г. загуби от Лора Буш.

Тази година голяма част от дамите в топ десет идват от света на американската политика - бившият държавен секретар Кондолиза Райс е на четвърто място, а Сара Пейлин заема петата позиция. Телевизионната водеща Опра Уинфри постигна трето място с 4% от гласовете. Пакистанското момиче Малала Юсафзай и лидерката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чжи също влизат в топ десет тази година съответно под номер шест и девет. Бившата британска премиерка Маргарет Тачър е поставена на осмо място. Кралица Елизабет II и Кейт Мидълтън са единствените кралски особи в десетката, съответно на седмо и на десето място.

Тв звезди и бизнесмени отсъстват от класацията на мъжете, на които американците най-много се възхищават. Списъкът е доминиран от политиците, което не е изненадващо заради президентските избори през ноември. Кандидатът на републиканците Мит Ромни е на трето място след Обама и Мандела. Той е следван от евангелизатора Били Греъм, Джордж Уокър Буш, папа Бенедикт XVI, Бил Клинтън и Далай Лама. Деветото място поделят Джордж Буш-старши, Рон Пол и Джон Маккейн. Миналата година в класацията на мъжете, заслужаващи най-голямо възхищение, попаднаха Уорън Бъфет, Доналд Тръмп и Бил Гейтс.

Обама номинира Джон Кери за държавен секретар

Американският президент Барак Обама номинира Джон Кери за държавен секретар. Кери е бивш кандидат-президент и е с дългогодишен опит в ...

След Хилари Клинтън, която е оглавявала класацията 17 пъти, откакто Галъп започва ежегодното си допитване през 1948 г., се нарежда Елинор Рузвелт с 13 победи, Маргарет Тачър е печелила първото място шест пъти, а Джаки Кенеди - пет пъти. При мъжете класацията е оглавявана най-много пъти от Дуайт Айзенхауер с 12 победи, а Роналд Рейгън и Бил Клинтън са на второ място с по осем.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com