Англия ще трябва да влиза повторно в ЕС, ако Шотландия се отцепи

13724
Англия ще трябва да влиза повторно в ЕС, ако Шотландия се отцепи

Великобритания ще трябва отново да преговаря за членство в ЕС, ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство, предупреждават правни експерти в Брюксел след обявеното наскоро желание от Единбург през 2014 г. да се организира референдум за независимост, съобщава "Сител", цитиран от КРОСС.

Според тяхното обяснение, "това, което ще остане" от Великобритания и Шотландия, е старият 305-годишен Англо-Шотланди съюз, така че те и двете ще трябва да кандидатстват отново за членство в ЕС.

Шотландия решава с референдум да се отдели ли от Великобритания

Шотландският премиер Алекс Салмънд обяви, че иска да проведе референдум за независимостта на страната от Великобритания през есента на...

Като наследници на страна, която е членувала в ЕС, за тяхното приемане ще се решава с квалифицирано мнозинство от страните членки, а след това по еднакъв начин трябва да се произнесат и лидерите на Съюза в Европейския Съвет.

Управляващата Шотландска национална партия (ШНП) планира да проведе референдум за независимост до есента на 2014 година. Идеята й обаче предизвика въпроси дали Единбург ще трябва отново да кандидатства в ЕС и какво ще се случи с Обединеното кралство при отцепването на Шотландия.

Ако Алекс Салмънд, лидерът на ШНП и първи министър на Шотландия, успее да получи "да" на референдума, възниква въпросът в кои области ще се наложи предоговаряне с това, което е останало от Великобритания. Стигне ли се до този сценарий, Лондон ще трябва да плаща по-малко средства за бюджета на ЕС, но съответно ще получава и по-малко милиарди еврофинансиране.

"Не говорим за предоговаряне на политики, а за пренаписване на британското членство", заяви източник от Еврокомисията, пожелал анонимност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com