Асад се подготвя за дълга война

7187
Асад се подготвя за дълга война

Сирийските войски започнаха мащабно настъпление, за да си възвърнат районите, които в момента са под контрола на опозицията. Сражения се водят в Дамаск, Алепо и в северната провинция Идлиб. Но президентът Башар Асад призна, че не очаква лесна победа. Междувременно съседите на Сирия се подготвят за нов наплив от бежанци. Ситуацията се влошава от призивите за военна намеса и от съобщенията, че в зоната на конфликта действат чуждестранни спецчасти, които търсят химическо оръжие.

Преди контранастъплението президентът Асад даде интервю за местна телевизия и заяви, че ситуацията в определени райони е започнала да се подобрява, но е нужно време за победа. Анализатори разтълкуваха думите на държавния глава като признание, че гражданската война ще бъде продължителна.

През февруари и март сирийските войски вече се опитаха да нанесат решаващ удар на силите на опозицията. Мащабни операции бяха проведени в Хомс и Хама. Но успехът се оказа само временен. Противниците на режима получиха подкрепления, прегрупираха своите сили и след няколко месеца атакуваха Дамаск и Алепо, и фактически вече контролират провинция Идлиб.

Експерти отбелязват, че в момента, в който опозицията ще започне да губи войната, нейните чуждестранни спонсори просто ще хвърлят повече пари, ще предоставят по-мощно оръжие, ще изпратят нови бойци, и всичко ще започне отначало.

На фона на все по-ожесточените бойни действия рязко се изостри проблемът с бежанците, търсещи спасение в съседните на Сирия страни, особено в Турция, където са пристигнали около 80 000 сирийци. Анкара предупреждава, че може да възникнат сериозни проблеми, ако броят на бежанците надхвърли 100 000 души. И Йордания се оплаква от засилване на хуманитарната тежест. Това стана повод за появата на нови инициативи с призиви за външна намеса в кризата.

Анкара предложи в района на сирийско-турската граница да бъде създадена буферна зона под контрола на ООН, където биха могли да се укрият бежанците, а хуманитарните организации да действат свободно. Париж отиде още по-далече и призова по примера на Либия да бъде наложена забранена за полети зона, която би могла да стане плацдарм за опозицията и база за алтернативното правителството на страната. Но тази инициатива не срещна подкрепа дори и от съюзниците – САЩ и останалите страни от ЕС, а руският външен министър Сергей Лавров дори обяви, че няма да замине за Ню Йорк за министерското заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което французите искаха да предложат плана за гласуване.

На координираните действия на западните страни пречи не само противодействието на Москва и Пекин, но и липсата на единство сред сирийската опозиция, която би могла да бъде издигната като алтернатива на режима на Асад. Опитите опозицията да бъде консолидирана около Сирийския национален съвет изглежда не се увенчаха с успех. Все пак, Сирийският национален съвет успя да разработи план за демократична трансформация на Сирия и изрази готовност да формира правителство в изгнание, но все още не е ясно какви са шансовете то да бъде признато.
Междувременно западните медии съобщават, че в Сирия вече се намират подразделения на британските, френските и американските специални части, които се опитват да открият къде се намират запасите с химическо оръжие. Според източници от военните кръгове в Лондон тези сили се подготвят да установяват контрол над сирийските оръжия за масово поразяване, ако режимът се опита да ги използва или да ги предислоцира.

Тази стъпка може да се смята за фактическо признание, че в западните столици очакват да се стигне до ескалиране на сирийската криза и на дестабилизирането в страната и не се надяват на успех на дипломатите.

Независимая газета

Няма да има сирийски пробив

Свиканото на 30 август по инициатива на Франция извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е обречено на провал. В за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com