Бериша: Албания ще преразгледа отношенията си със Сърбия

6521
Бериша: Албания ще преразгледа отношенията си със Сърбия

Правителството на Албания ще преразгледа отношенията си със Сърбия. Това е заявил албанският премиер Сали Бериша, след решението на сръбските власти за премахване на паметника на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац от центъра на Прешево, пише днес македонският ”Утрински весник”.

„Този акт показва, че има само един начин за интеграция на албанската нация, за да получим онова, което сме придобили с кръв”, заявил Бериша.

Албанците отвръщат на удара: Осквернени сръбски гробища и стрелба срещу паметници

Екстремисти минират и рушат сръбските гробове в Косово, пише днес белградският вестник ”Вечерне новости”. Изданието посочва...

Събитията след премахването на паметника може да повлияят на хода на диалога между Сърбия и Косово. Това заяви в интервю за RFE косовският политолог Белюл Бекай. Той не изключи възможността последните развития да отворят нови теми в диалога, различни от тези, определени досега от ЕС като посредник в преговорите, предаде KS Reporter.

„Въпреки че няма ясни индикации досега, последните събития може да доведат до промяна във формата на диалога. Това, от една страна, може да предотврати продължаването на диалога и нормализирането на ситуацията, но, от друга, може да подготви почвата за преразглеждане на целия преговорен процес, отваряйки възможност за напълно различен диалог, в който предварително изложените теми, които досега не бяха вземани на сериозно, като размяната на територии или национално обединение, може да станат приоритети”, заключи специалистът.

Организирането на среща между президентите на Косово и Сърбия Атифете Яхяга и Томислав Николич не може да доведе до напредък в двустранния диалог, тъй като тя има по-скоро символичен и формален характер и на нея не могат да се постигнат практически резултати. В допълнение на това президентската среща сега е сериозно застрашена от последните развития в долината на Прешево и според докладчика на ЕС за Сърбия Йелко Кацин тя може дори да бъде отложена за по-късен етап, предаде KS Reporter.

„Изглежда ще има пет срещи на ниво министър-председатели преди провеждането на президентска среща”, посочи Кацин, като изрази своето мнение, че „това не е нормално и логично”. Докладчикът също така изрази съжаление за факта, че през миналата година Николич отхвърли предложението на черногорския президент Филип Вуянович да посредничи за реализирането на подобна среща.

Албанците от Южна Сърбия на протест заради премахнатия паметник

Албанците от Южна Сърбия днес ще организират протести заради премахването на паметника на падналите бойци от Армията за освобождение на...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com