Цената на петрола полудя след ембаргото за Иран

7206
Цената на петрола полудя след ембаргото за Иран

Цената на петрола скочи рязко в европейската търговия, след като Европейският съюз постигна договореност за забрана на вноса на ирански петрол. В отговор Техеран отново заплаши, че важният за петролните доставки Ормузки проток ще бъде затворен. По обяд цената на сорта Брент от Северно море скочи с $1,11 до $110,97 за барел, а американският лек суров петрол поскъпна с $1,05 до $99,38, предаде АСН.

По-рано европейските правителства се споразумяха за налагане на ембарго върху всички нови договори за внос, купуване или транспорт на ирански суров петрол. Целта на ограниченията е да се окаже натиск върху Ислямската република и да се лишат властите в Техеран от основния източник на доходи за оспорваната им ядрена програма.

В Брюксел външните министри на ЕС се договориха ембаргото да влезе в сила поетапно. Страните със съществуващи договори с Иран получиха срок до 1 юли 2012 г. да ги прекратят.

В отговор Техеран отново заплаши, че ще затвори стратегическия Ормузки проток. "Ако ще се сблъскаме с проблеми за реализиране на нефта на световния пазар, несъмнено ще блокираме Ормузкия проток”, заяви Мохамад Коусари, заместник-председател на парламентарната комисия по национална безопасност.

Заплахите ще нагнетят още повече напрежението между Запада и Ислямската република. В неделя Великобритания, САЩ и Франция изпратиха шест свои бойни кораба, водени от американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн", в Ормузкия проток. Флотилията премина през пролива на няколко мили от иранския бряг и навлезе в Персийския залив без инцидент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com