Една от всеки 3 жени в ЕС е жертва на насилие

11899
Една от всеки 3 жени в ЕС е жертва на насилие

Една от всеки три жени е жертва на насилие - физическо, сексуално, психическо, домашно или икономическо. В ЕС 45% от жените са жертви на насилие и това остава основна причина за смъртността сред тях, предаде БЛИЦ.

По повод Международния ден за премахване на насилието срещу жените – 25 ноември, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел заяви, че не можем да продължаваме да бъдем пасивни наблюдатели на тези престъпления срещу човечеството и призова за по-силен ангажимент за тяхното изкореняване.

Насилието срещу жените е глобален и системен феномен. Той има сериозни последици за физическото и психическото здраве на жертвите, както и за развитието на обществото като цяло. Насилието срещу жени е едно от най-основните нарушения на човешките права.

"Значението на този ден е не само в неговия потенциал за общо повишаване на информираността за това ужасно явление, но също така и в способността му да припомни на всички политици да поставят изкореняването на насилието срещу жените като основен приоритет в своите програми. Европейският проект не може да се разглежда като проект за мира, човешките права и основните свободи, ако 45% от жените са жертви на насилие ", категорична е Мария Габриел.

Тя настоя на необходимостта от силни политически действия и изтъкна, че превенцията, прилагането на закона и координацията трябва да бъдат на преден план в политическите действия за премахване на насилието срещу жените. В допълнение г-жа Габриел подчерта важността на по-тясното сътрудничество на всички нива на вземане на решения чрез съсредоточаване върху трите нива на намеса в действията - обществото, държавата и на международно ниво.

"Днес, аз участвах в Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС и искам да обърна внимание на хилядите жени, които страдат от сексуално насилие в страните в конфликт. Не можем да продължим да бъдем пасивни наблюдатели на тези престъпления срещу човечеството. Трябва да се ангажираме с изкореняването на насилието срещу жените и да вземем всички необходими мерки за постигането на тази цел", заяви българският евродепутат от Суринам, където се провежда 24-тата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС.

Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) е координатор на Групата на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете в Европейския парламент и заместник-председател на ЕНП Жени.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

Украинските активистки от ФЕМЕН идват в България. В събота, 21 януари 2012 г. в София ще се проведе протест срещу насилието над жени....

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com