Електронен контрол за саудитските жени

11534
Електронен контрол за саудитските жени

Жените в Саудитска Арабия нямат право да пътуват в чужбина без съгласието на своите съпрузи. Освен това Рияд е въвел специална електронна система, която съобщава на мъжете, че половинката им пресича граница, дори когато двойката пътува заедно, предаде БГНЕС.

Новата мярка е влязла в сила от миналата седмица. Информацията за нея беше разпространена в Туитър от Манал ас-Шариф, която миналата година поде кампания срещу забраната на саудитките да карат коли.

Журналистката Бадрия ал-Бишр пък направо критикува "робското положение, в което се намират жените в ултраконсервативното кралство". За да излязат извън пределите на Саудитска Арабия, представителките на нежната половина от света трябва да притежават жълт лист, т.е. документ, подписан от съпрузите им, че са съгласни с пътуването.

Нововъведението получи широк отзвук в Туитър. В един от изпълнените с възмущение коментари се казва: "Защо просто не оковете жените си с електронни гривни за проследяване?". Шегаджия с псевдонима Хишам пише: "Ако ми трябва sms, че съпругата ми заминава в чужбина, или съм се оженил за грешния човек, или се нуждая от психиатър".

През 2011 г. крал Абдула, който провежда предпазливи реформи в страната, обеща на дамите да имат право да участват в местните избори през 2015 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Русия изпревари арабите по добив на петрол

През септември 2012 година Русия стана номер едно в добива на петрол в света, съобщиха статистици от ОПЕК, предаде БЛИЦ. Според даннит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com