Френският сенат гласува закона за арменския геноцид този месец

4442
Френският сенат гласува закона за арменския геноцид този месец

Горната камара на френския парламент ще гласува в рамките на месеца закон, който ще криминализира отричането на арменския геноцид, въпреки яростните дипломатически пререкания с Турция, предава АФП, като се позова на източници от правителството.

Долната камара на френския парламент вече одобри законопроекта през миналия месец, който заплашва със затвор всеки, който отрича, че масовите убийства на арменци през 1915 г. от войските на отоманските турци се равняват на геноцид.

Вчера стана ясно, че Турция ще върне посланика си в Париж, който бе отзован на фона на влошените дипломатически отношения между двете страни, след като френският парламент прие законопроекта.

Според турски дипломатически източник с този ход Анкара ще се опита да убеди френските власти да не приемат окончателно закона.

Очаква се след завръщането си в Париж посланик Тахсин Бурджуоглу да проведе серия от разговори с френски политици, за да не се стигне до одобрението на законопроекта от Сената.

По думите на източника, пожелал анонимност, турският дипломат ще се завърне във френската столица следващата седмица.

Припомняме че, след приемането на законопроекта Турция предприе редица мерки, с които демонстрира повече от ясно несъгласието си. След като изтегли своя посланик от Париж, турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com