Имигранти ще съдят Гърция за нападенията на "Златна зора"

4508
Имигранти ще съдят Гърция за нападенията на "Златна зора"

Представители на 20 имигрантски организации обявиха намерението си да дадат Гърция под съд в Европейския съд за правата на човека. Те уточниха, че ще прибегнат до това решение, ако държавните органи „продължат да не предприемат никакви мерки срещу расистите и ксенофобите от "Златна зора", които заплашват сигурността и живота на имигрантите”, предаде GrReporter.

Имигранти от Нигерия, Кения, Сомалия, Буркина Фасо, Гана, Етиопия, Филипините, Афганистан, Пакистан, Египет, Сирия, Ирак, Кюрдистан, Турция, Мадагаскар, Гвинея, Сиера Леоне и Бангладеш се обединиха в общ съюз, който цели да се противопостави на извършителите на расистки нападения срещу членове на техните общности.

Гръцките кредитори се разотидоха разочаровани

Чувство на неудовлетвореност беше изписано на лицата на финансовите министри от еврозоната, когато те напускаха рано в 3.30 часа тази с...

„До днес сме събрали стотици жалби за нападения срещу имигранти. Повечето от тях не са регистрирани от полицията. Ако преди основният ни проблем беше да придобием документи и легален статут, сега най-важното за нас е да оцелеем, след като не знаем от кой ъгъл ще ни нападнат, заловят и изпратят в някой център за задържане на имигранти”, заяви Саид Алдоган, представител на Съюза на кюрдските и турските имигранти и политическите имигранти от Турция.

Той обвини гръцките правителства, че умишлено не узаконяват имигрантите. „От 1990 насам почти всяко правителство гласуваше нов закон, но никой от тях не решаваше проблемите на имигрантите”.

Както посочи той, в правните текстове нарочно са били поставяни неизпълними условия за придобиването на разрешително за пребиваване и работа. „През 2007 казваха, че имигрантите са 700 000. От тях само 300 000 можеха да подновят своите документи. За да се издаде ново разрешително, искат да представим по 300 трудодни в годината. При днешната безработица това е напълно невъзможно”. Както посочиха представители и на други имигрантски организации, повечето от тях работят нелегално, понеже „няма закон, който да задължава работодателите да плащат социалните осигуровки”. Имигрантите от своя страна не могат да закупят сами необходимия брой трудодни и по този начин хора, които доскоро са имали редовни документи, изведнъж се оказват отново нелегални.

Представители на второто поколение имигранти от Африка порицаха решението на Държавния съвет (едно от върховните съдилища в Гърция – б.ред.) да обяви за противоконституционен гласувания през 2010 закон за придобиване на гръцко гражданство. „Връзката между имигрантите и гръцкото общество може да се получи единствено чрез децата на имигрантите, които се раждат тук. Решението на съда е базирано на правото на кръвта. Правят го, за да ограничат случаите на даване на гражданство на имигранти. Но трябва да знаят, че второто поколение имигранти нямаме никакво намерение нито да си отидем от тук, нито да правим отстъпки що се отнася до правата ни”, посочи Никодимос Майна Киниуа от африканската организация АСАНТЕ, която преди две години бе приветствала гласуването на закона.

Гърция отхвърли искане на МВФ за още съкращения

Гърция е отхвърлила искане, поставено от Международния валутен фонд (МВФ) в последната минута, за това да бъдат съкратени още хиляди сл...

Според него от подадените около 16 000 молби са били разгледани около 6 000 и одобрени 3 000. „Повечето от тези 3 000 души са с произход от Албания и останалите балкански страни. Държавните органи все пак трябва да обърнат внимание на това, че Гърция е страна с отрицателен прираст на населението. Гърците имат по 1-2 деца, докато при нас, имигрантите, нещата традиционно са по-различни и имаме по повече”, подчерта той.

Имигрантите призоваха гръцките държавни и съдебни органи „да поемат своята отговорност и да предотвратят акциите срещу имигрантите, да разследват всички случаи на нападения срещу тях и да закрият всички офиси на расистките и ксенофобските организации”. Те призоваха левите партии да ги подкрепят в този призив, като подчертаха, че вече се намират в контакт с депутати в Европейския парламент и с различни синдикати в други европейски страни.

Според тях до момента в Мрежата за регистриране на расистки нападения са постъпили 187 жалби на имигранти-жертви. „Ще следим отблизо действията на държавните органи и ако установим, че те продължават да бездействат, ще се обърнем към Европейския съд за правата на човека”, повториха своето предупреждение в заключение те.

Редактор: Десислава Ушатова

Терористична организация пое отговорността за над 200 атентата в Гърция

Терористична организация пое отговорността за над 200 атентата срещу политици и икономически институции в Гърция. Част от членовете й ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com