Иран иска свят без ядрени оръжия

4913
Иран иска свят без ядрени оръжия

Иран се обяви за свят, освободен от бремето на ядрените оръжия, след като Северна Корея съобщи, че е провела най-мощния в историята си ядрен опит, предаде БГНЕС.

"Трябва да стигнем до момент, в който нито една страна не притежава ядрени оръжия. А междувременно трябва да се отървем от всички такива за масово унищожение", заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст на въпрос какъв е отговорът на Техеран на "умаленото" корейско устройство.

Въпреки това, "всички държави трябва да имат правото да използват ядрени технологии за мирни цели", допълни той.

Иран отказа преки преговори със САЩ

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е отхвърлил предложение на представители на ръководството на САЩ за провеждане на преки пр...

Икономиката на Ислямската република от месеци е осакатявана от международни санкции, наложени на страната заради спорната й ядрена програма. Западът продължава да настоява, че целта й е Техеран да се сдобие с ядрени оръжия, въпреки многократните опровержения на Иран.

Иран изрази готовност да предостави на инспекторите от Международната атомна агенция (МААЕ) достъп до военен обект в Перчин в югоизточната част на страната, за където се предполага, че се тестват съставни елементи за ядрено оръжия, предаде РИА Новости, като се позова на изявление на иранското външно министерство.

По думите на неговия представител Рахмин Мехманпараст обсъждането на възможно посещение в Перчин може да стане част от споразумението с МААЕ.

Очаква се наблюдателите да пристигнат в Иран в сряда. Миналата седмица беше съобщено, че специалистите ще посетят страната в най-близко време. Наблюдателите на МААЕ планират да възобновят разследването на предполагаемата ядрена дейност на Иран.

Ахмадинеджад: Готови сме да заличим Израел

Иран е готов да стъпче Израел и да го унищожи, ако еврейската държава започне атака срещу ислямската република. Това заяви днес в Кайро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com