Иран затвори магазини заради "разголени" кукли Барби

8929
Иран затвори магазини заради "разголени" кукли Барби

Иранската полиция затвори десетки магазини за детски играчки, продаващи кукли Барби, като част от десетилетна борба срещу символите на западната култура, предаде Асошиейтед прес, като цитира агенция Мехр.
Полицията е иззела куклите от магазини в столицата Техеран. Според полицейски служител, пожелал анонимност, акцията е пореден етап от мерките на властите срещу "проявите на западната култура".

Барбитата се продават облечени с бански и къси поли. Това е в ярко противоречие с нормите в Иран, където жените трябва да покриват главите си и където не е позволено мъжете и жените да плуват заедно.

През 90-те години Иран забрани продажбата на куклите Барби. През 2002 г. властите предприеха кампания за конфискуване на тези кукли от магазините, но в крайна сметка тези действия бяха преустановени.

Същата година Техеран пусна на пазара свои кукли - Дара и Сара, чиято цел беше да се насърчат традиционните ценности, показвайки скромен начин на обличане. Тези кукли обаче не успяха да изместят барбитата.

Иран се съмнява в налагането на петролно ембарго

Иран се съмнява, че Западът ще наложи петролно ембарго на страната, предаде РИА Новости. „Съмнявам се, че петролното ембарго, на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com