Япония изстреля ракета-носител

7383
Япония изстреля ракета-носител

След две отлагания Япония изстреля първата си нова ракета-носител за последните 12 години, съобщава КРОСС. Надеждата на Страната на изгряващото слънце е, че ракетата ще бъде по-ефективен и евтин начин за извеждане на спътници в космоса, става ясно от информация на японската космическа агенция ДЖАКСА. 

Тристепенната ракета "Епсилон" беше изстреляна в 14 часа местно време от космодрума Утиноура на остров Кюшу, Южна Япония, посочва Ройтерс. "Епсилон" е почти два пъти по-малка от въведената през 2001 г. ракета "Н-2А" и бе обявена за нейна по-евтина алтернатива. Новата ракета ще изведе в околоземна орбита телескопа за наблюдение на Слънчевата система от космоса "Спринт-А". 

Токио е най-големият мегаполис в света

Столицата на Япония Токио е най-големият мегаполис в света. Това показват данните от доклад, публикуван на официалния сайт на американс...

Планираното първоначално за 22 август изстрелване беше отложено няколко дни преди това заради технически проблеми. На 27 август ракетата беше спряна 19 секунди преди старта поради компютърна засечка, припомня Франс прес.

Наскоро Япония представи пред света и друга иновация – говорещ робот, който бе изпратен в Международната космическа станция.

Снимка: архив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com