Кипър отбелязва годишнината от военния преврат, разделил острова

8876
Кипър отбелязва годишнината от военния преврат, разделил острова

Кипър отбелязва 39-ата годишнина от военния преврат през 1974 г. Превратът и последвалата инвазия на Турция, довели до разделянето на страната, са най-черната страница в историята й. Преговорите за решаване на Кипърския въпрос между двете общности на острова се очаква да бъдат възобновени през октомври, предаде БНР.

Вой на сирени огласи Кипър в 8.20 часа тази сутрин – точния час, в който започва инициираният от гръцката военна хунта преврат срещу правителството на Кипър и неговия президент архиепископ Макариос Трети. Възпоменателна служба – панахида за загиналите защитници на републиката, отслужи архиепископът на Кипър Хризостомос Втори в присъствието на президента Никос Анастасиадис. Положени бяха венци на гробовете на убитите по време на военните действия на мемориалното гробище в Никозия.

Кипър - малката страна с големи проблеми

От "икономически тигър" до истинско кризисно огнище. Кипър извървя този път сравнително бързо. Как се стигна дотам и какво означава сл...

Парламентът на страната на специална сесия днес, на която присъства президентът Анастасиадис, осъди военния преврат и последвалата турска инвазия и отдаде чест на тези, които са жертвали живота си за демокрацията и за страната си.

Тържествена церемония в памет на жертвите ще се състои и в Президентския дворец в четвъртък.

Вече 39 години близо 37% от територия на Кипър е под турска окупация. От встъпването в длъжност на президента Никос Анастасиадис през февруари тази година мирни преговори между двете кипърски общности - на кипърските гърци и кипърските турци, за решаване на Кипърския въпрос и повторно обединяване на страната не се водят. Анастасиадис заяви, че цялото внимание на правителството сега е насочено към преодоляване на тежката финансова и икономическа криза, в която изпадна страната. Затова преговори по Кипърския въпрос са възможни на по-късен етап, очаква се те да бъдат възобновени през октомври. Позицията за новия кръг преговори ще бъде подготвена по време на двудневното заседание на Националния съвет и срещата на президента с лидерите на парламентарно представените политически партии, които ще се състоят във вторник и сряда тази седмица.

Политици и икономисти определят безпрецедентната икономическа криза в момента в Кипър като най-трудния период за страната след националната трагедия от 1974 г.

Кипърските банки олекнаха с 1,4 млрд. евро през май

Общо 1,4 млрд. евро са изтеглени от кипърските банки през месец май. Това число представлява 2,6% от депозитите и в края на месеца в ...

Сирени ще прозвучат в Кипър в събота в 5:30 часа сутринта, когато преди 39 години армията на Турция дебаркира на острова край Кирения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com