Китай изпада в криза догодина

5620
Китай изпада в криза догодина

Китайското държавно ръководство прогнозира, че през 2013 г. страната може да бъде изправена пред икономическа криза. Това се посочва в доклад на Ли Жужун, икономист от изследователския център за развитие на Държавния съвет на Китай, предаде Стандарт нюз.

Докладът е предназначен за вътрешно ползване и съдържа почти апокалиптични прогнози.

Разглезено дете предизвика двойно убийство в Китай

Отказът на едно четиригодишно разглезено дете в Китай да отстъпи микрофона на друг участник в семейно караоке-парти в централния китайс...

Причина за икономическа криза на първо място е балонът на пазара на недвижими имоти, както и дълговата криза на местните провинции. Новото правителство през 2013 г. ще се сблъска с тежък избор - то може да се опита да продължи да раздува този балон, който ще се взриви през 2015-2016 година, или ще му даде възможност да издъхне сега. Очевидно правителството ще избере втория вариант, смята китайският икономист.

Ситуацията се задълбочава и заради икономическите цикли. Икономистът смята, че кризата е трябвало да възникне през 2008/09, но масивните стимули са я отложили, но не може да бъде повече отлагана.

При предстоящата криза някои местни правителства, както и представители на малкия и средния бизнес, а също някои банки, ще банкрутират, посочва Жужун.

Не само според външни анализатори, но и вътре в Китай има мнения, че програмата на значими стимули, предприета от правителството през 2009 г., е била грешка. Вероятно това е една от причините в момента правителството да се въздържа от стимули, независимо от влошената икономическа ситуация, се посочва в доклада.

Китайците искаха спокойни старини или как светът влезе в криза

Икономисти посочиха като главен виновник за световната икономическа криза Китай. Именно той е довел до прегряване световните финансови ...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com