"Не" на любовта: Узбекистан забрани Свети Валентин

4716
"Не" на любовта: Узбекистан забрани Свети Валентин

Властите в Узбекистан очевидно не искат да дадат шанс на любовта. Те отмениха концертни програми и други събития, посветени на широко отбелязвания в западния свят Ден на Свети Валентин, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция РИА-Новости.

Вместо това на 14 февруари жителите на Ташкент могат да се насладят на поезията на известния могулски император Бабур, живял през 16 век. Неофициалната забрана на романтичните тържества отразява дългогодишната нетърпимост на Узбекистан към празника на влюбените.

Миналата година вестник "Туркистон" описа Деня на Свети Валентин като дело на "зли сили, целящи да унищожат националните стойности". Макар повечето жители на бившите съветски републики от Централна Азия да са мюсюлмани, мнозина се радват да отбележат християнския празник, посочва АП. Бабур е средновековен самаркандски писател и философ, поет и император. Той е основател на Могулската империя (16-18 в.), обхващаща територията на днешна Индия и Афганистан.

Стиховете на Бабур се отличават с образност и афоризъм. Основната му творба е "Бабур-наме" - първи образец от този жанр в историческата литература, който пресъздава подробности от живота на знатните, както нравите и обичаите на епохата, припомня РИА-Новости. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com