Номинациите на Обама са на път да предизвикат скандал

10928
Номинациите на Обама са на път да предизвикат скандал

Президентът на САЩ Барак Обама пристъпи към формирането на силовия блок в своята администрация, като обяви кандидатурите на новите ръководители на Пентагона и ЦРУ. Постът на министър на отбраната е предложен на бившия сенатор Чък Хейгъл, а начело на ЦРУ трябва да застане съветникът на президента по въпросите на борбата срещу тероризма Джон Бренън. Утвърждаването на двете кандидатури в Сената заплашва да се превърне в първия скандал на новата година. Джон Бренън трябва да обясни ролята си в мъченията в затворите на ЦРУ, а Чък Хейгъл е обвинен в меко отношение към Иран и антиизраелски възгледи. Масло в огъня наля и неочакваното изявление от Техеран, който приветства избора на Барак Обама.

В съответствие със съществуващата процедура около 1200 от 8000 членове на президентската администрация и длъжностни лица трябва да бъдат одобрени от Сената. При това изборът на президента не гарантира, че номинираният ще получи желаната длъжност, дори когато става дума за ръководителите на силовите ведомства. През 1989 година Сенатът не одобри за министър на отбраната Джон Тауър, предложен от Джордж Буш-старши. Законодателите не бяха доволни от отговорите на въпросите за личния живот на Тауър и в крайна сметка начело на Пентагона застана Дик Чейни.

Първите реакции на предложените от Барак Обама кандидатури сочат, че нито за Джон Бренън, нито за Чък Хейгъл предстоящото посещение в Капитолия няма да е формално събеседване.

Пред сенатската комисия за разузнаване съветникът на Барак Обама по въпросите на борбата с тероризма трябва да отговори на нелеки въпроси за изтичането на секретна информация от сегашната администрация, както и за използването на мъчения при разпитите по време на администрацията на Джордж Буш-младши.

Но основно действащо лице в политическия скандал в началото на годината може да стане бившият сенатор-републиканец от щата Небраска – 66-годишният ветеран от войната във Виетнам Чък Хейгъл. След напускането на Сената през 2008 година той застана начело на изследователския център „Atlantic Council” и стана съпредседател на президентския съвет по въпросите на разузнаването. Въпреки уверенията на Барак Обама, че „Чък Хейгъл е лидер, когото американските войски заслужават”, негови влиятелни опоненти са решени да не допуснат републиканеца в Пентагона.

„Имайки предвид изявленията и действията на Чък Хейгъл по отношение на ядрен Иран, „Хамас” и „Хизбулла”, неговото назначение ще изпрати погрешен сигнал към нашите съюзници и към нашите врагове. В момента главният ни съюзник в региона – Израел, се сблъсква с многобройни заплахи и назначаването на Хейгъл още повече ще влоши ситуацията”, предупреди сенаторът-републиканец от Луизиана Дейвид Уитър.

Рязката съпротива срещу кандидатурата на Чък Хейгъл е свързана с това, че по време на работата си в Сената той беше против въвеждането на санкции срещу Иран. Републиканецът се изказваше, че в отношенията си с Израел САЩ трябва да се ръководят от собствените си интереси, а не да слушат „еврейското лоби”. Освен това Хейгъл настояваше за установяването на контакти с палестинското радикално движение „Хамас”.

Коммерсант

Обама обмисля пълно изтегляне от Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама ще обмисли и план за пълно изтегляне на американските войски от Афганистан след прекратяване на междун...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com