ООН прекрати наблюдателната си мисия в Сирия

4975
ООН прекрати наблюдателната си мисия в Сирия

Съветът за сигурност на ООН нареди прекратяване на наблюдателната мисия в Сирия, но подкрепи призивите в Дамаск да остане политически офис.

"Условията за продължаването на мисията не бяха изпълнени", заяви френският посланик в ООН Жерар Аро след заседание на Съвета за конфликта в Сирия. "Мисията ще приключи в полунощ в неделя", заяви Едмон Мюле, представител на отдела по мироопазващите мисии в ООН.

По-рано тази година Съветът за сигурност разреши изпращането на до 300 невъоръжени военни наблюдатели в Сирия, които да наблюдават примирието, договорено от пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан с президента Башар ал-Асад.

Но враждебните действия се засилиха и наблюдателната мисия на ООН в Сирия прекрати патрулите си на 15 юни. До днес числеността на мисията беше намалена до 101 наблюдатели и 72 цивилни служители, предаде БГНЕС. Мюле заяви, че последният наблюдател ще напусне Дамаск идния петък.

Съветът за сигурност подкрепя плана на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за създаване на офис за политически връзки в Дамаск, който да наблюдава събитията. Мюле заяви пред журналисти, че в него вероятно ще работят между 20 и 30 души, сред които политически, хуманитарни и военни експерти. Той допълни, че сирийският президент Башар ал-Асад е одобрил установяването на политическия офис.

Редактор: Калина Здравкова

Сирийската опозиция заплашва с "Ал Кайда"

Сирийската опозиция, която не получава от Запада исканото от нея въоръжение, за да се бори срещу режима на Асад, заплаши, че може да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com