Папата: Исус е роден по-рано

56455
Папата: Исус е роден по-рано

Исус е роден години по-рано от смятаното досега, твърди главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI в нова книга, която беше публикувана в сряда, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от КРОСС.

Според произведението, озаглавено "Исус от Назарет - разкази за неговото ранно детство", целият християнски календар се основава на неправилно изчисление, а грешката при изчисляването на годината на раждането на Исус е била допусната от монаха Дионисий Ексигус, живял през шести век и известен като Дионисий Малкия.

Твърдението на папата, че християнският календар се основава на допусната грешка при изчислението на годината на раждането на Христос не е новост, припомня британският вестник. Много историци вярват, че Христос е бил роден някъде между 7 и 2 година преди настъпването на Новата ера или преди Христа, както е прието да се казва.

Дионисий Малкия е от Източна Европа и е смятан за изобретател на модерния календар и на понятието за Новата ера. Той е съставил новата календарна система, отчасти за да я дистанцира от календара, използван по онова време, основаващ се на годините от властването на римския император Диоклециан. Императорът преследвал християните, така че те имали основателна причина да го заличат от календарната система в полза на нова такава, вдъхновена от раждането на Христос.

Постепенно календарът на Дионисий Малкия бил приет широко в Европа и ерата, основана на неговите пресмятания, днес е основно летоброене в нашия свят. Но как точно той е изчислил годината на раждането на Христос не е ясно. Библията не уточнява годината на раждането на Божия син, така че се предполага, че Дионисий Малкия е базирал изчисленията си за годината върху бегли споменавания за възрастта на Исус в началото на неговата мисия и на твърдението, че той е бил кръстен по времето на властването на император Тиберий.

Фактът, че сега папата подкрепя съмненията относно годината на раждането на Исус, е доста впечатляващ, посочва в. "Дейли телеграф".

В книгата си папата поставя под съмнение още един момент, свързан с Рождество Христово. Противно на традиционните възстановки на рождествената сцена, в нея в действителност не са присъствали нито магарета, нито волове, нито каквито и да са други животни.

Папата отхвърля и аргументите на някои учени, които твърдят, че Иисус е бил роден в Назарет вместо във Витлеем. Тиражът на новата книга на папата е 1 милион екземпляра.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com