Погребват Тачър с военни почести

3695
Погребват Тачър с военни почести

Бившият британски премиер Маргарет Тачър ще получи церемониално погребение с военни почести, съобщиха от "Даунинг стрийт", предаде БГНЕС.

"Даунинг стрийт може да обяви, че със съгласието на кралицата, лейди Тачър ще получи тържествено погребение с военни почести. Службата ще се проведе в катедралата "Сейнт Пол", обявиха от кабинета на министър-председателя Дейвид Камерън.

Тържественото погребение получават само монарски и забележителни личности. Последните подобни погребения били отслужени за майката на кралица Елизабет през 2002 г. и за принцеса Даяна през 1997 г. Последното погребение с военни почести за личност, която не е била член на кралското семейство, било за Уинстън Чърчил през 1965 г отново в катедралата "Сейнт Пол".

Почина Маргарет Тачър

Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър е починала на 87-годишна възраст, предаде АФП, позовавайки се на говорител на семейств...

В същото време последният държавен глава на СССР Михаил Горбачов заяви, че "Маргарет Тачър беше велик политик, който помогна да се сложи край на Студената война. Тя беше повече от политик. Тя беше блестящ човек и ще остане в нашата памет и в историята".

"Тачър беше политик с тежка дума. Нашата първа среща през 1984 година положи началото на дългите ни отношения, които бяха трудни и невинаги гладки, но и от двете страни бяха сериозни и отговорни", каза Горбачов.

Постепенно човешките ни взаимоотношения ставаха все по-приятелски. В крайна сметка успяхме да постигнем споразумение, с което променихме атмосферата между нашите страни и Запада, с което сложихме край на Студената война. Знаех, че тя е тежко болна, но новината за смъртта й ме наскърби. За последен път се видяхме преди няколко години и днес изнасям най-искрените си съболезнования на семейството и близките й", каза още Горбачов.

Европейският съюз също изрази преклонението си пред паметта на бившия британски премиер Маргарет Тачър, изразявайки своята увереност, че тя ще остане в историята с "приноса й", но също така и с "резервите" по отношение на европейския проект.

"Без съмнение тя е една велика държавна личност, първата жена премиер на Великобритания, една сдържана и ангажирана личност в Европейския съюз", се казва в комюникето на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. "Ние ще си спомним за нейния принос, но и за резервите й по отношение на съвместния ни проект", пише още Барозо в съобщението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com