САЩ подкрепят помирението между афганистанското правителство и талибаните

3967
САЩ подкрепят помирението между афганистанското правителство и талибаните

САЩ ще подкрепят водените от Афганистан усилия за прекратяване на войната с талибаните чрез преговори, включително възможното откриване на талибанско политическо представителство в Катар, ако всички заинтересовани страни се разберат за това, заяви днес Държавният департамент, предаде Ройтерс.

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд каза на брифинг за журналисти, че САЩ не са били уведомени официално за плановете на талибаните да открият свой офис в Катар, но ще обмислят подкрепата си за такъв план, ако той допринася за крайната цел - мирна сделка за Афганистан.

"Постигнахме първоначална договореност за представителство на талибаните в Катар", обяви по-рано днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от ДПА.

По думите му сега е подходящото време за откриване на представителство извън Афганистан с цел започване на диалог с международната общност.

Засягайки положението в Сирия, Нюланд каза, че САЩ са сериозно загрижени от продължаващото насилие там въпреки присъствието на мисията наблюдатели на Арабската лига. "Загрижени сме, че сирийският режим не изпълнява пълния спектър от ангажименти, които пое пред Арабската лига, когато прие предложението й преди девет месеца," отбеляза Нюланд.

Според говорителката на Държавния департамент неспособността на египетските власти да разрешат случая с обиските на неправителствените организации, подкрепяни от САЩ, е "неприемлива". Нюланд обвини за репресиите "останки" от режима на Хосни Мубарак, "които не разбират как тези организации действат в едно демократично общество." БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com