САЩ удрят Иран, ако затвори Ормузкия проток

7047
САЩ удрят Иран, ако затвори Ормузкия проток
По-рано днес Иран пак заплаши да затвори протока

 САЩ ще реагират със сила, ако Иран се опита за затвори Ормузкия проток, който е от стратегическо значение на петролните доставки по море, заяви министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, цитиран от Франс прес и БТА.

"Казахме съвсем яснои, че САЩ няма да допуснат затваряне на Ормузкия проток. За нас това е "червена линия" (граница, която не може да се прекрачва - б.ред.) и ние ще се придържаме към нея", заяви Панета по телевизия Си Би Ес.

Той също така предупреди съперниците на САЩ да не тълкуват погрешно плановете им за съкращаване на бюджетните разходи за отбрана през следващото десетилетие.

Панета посочи, че САЩ ще продължат да имат най-силната армия в света и никой не трябва да ги предизвиква, предаде Ройтерс.

По-рано днес Техеран отново заплаши да затвори Ормузкия проток, ако страните от ЕС решат да въведат ембарго за иранския петрол.

Висшето ръководство на страната вече е взело това решение, обяви Али Ашраф, командир в корпуса на Стражите на ислямската революция, цитиран от ИТАР-ТАСС и КРОСС.

Припомняме, че страните от евросъюза постигнаха принципно съгласие за налагане на ембарго върху иранския нефт.

Според министъра на икономиката и финансите на Иран Шамседин Хюсейни, подобни действия от страна на ЕС могат да се разглеждат като „икономическа война" срещу Иран.

Специалисти от иранска петролна компания по-рано заявиха, че смятат, че санкциите срещу иранския петрол ще доведат до рязко поскъпване на горивата, което ще се отрази негативно на цялата световна икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com