Спрете истерията около Навални

16049
Спрете истерията около Навални

Светът се е побъркал. Или поне онлайн-светът със сигурност. Ако отворите някои руски сайтове, ще останете с впечатление, че освен случаят с Алексей Навални на света не е останало нищо друго. А историята е много проста - колкото монета от две копейки.

Става дума за това, че съдия Сергей Блинов изпълни буквално чл. 120 от Конституцията на Русия, който гласи, че „съдиите са независими и се подчиняват само на Конституцията и закона на страната”. И грубо казано, той отпрати надалеч всички договарящи се страни и осъди Навални на пет години затвор. Никой не го очакваше. Вероятно не го очакваха дори прокуратурата и ръководството, които предпочитаха условна присъда за руския опозиционер.

Изтрезняване по руски

Трезвеникът Путин вече не желае да наблюдава безучастно как сънародниците му си разсипват здравето. Той твърдо е решил да спаси русна...

Съгласно член 160 от Наказателния кодекс (присвояване), който предвижда лишаване от свобода до десет години, Навални получи пет години общ режим. Имаше само две смекчаващи обстоятелства: той има малолетно дете и не е бил съден преди. Съдията сметна, че те не са достатъчни за условна присъда и разпореди ефективна такава. Какъв е проблемът? Законодателството предвижда обжалване на три инстанции. Обжалвайте!

Дали присъдата е голяма? От една страна, осъденият и неговото обкръжение вярват, че е много голяма. Тях можем да ги разберем. Руското законодателство е достатъчно строго. Но, от друга страна, Навални може да бъде осъден и за много по-дълъг период, ако обвинението бъде разбито на десетина части, за всяка от които му бъде определено максималното наказание. Така щяха да се получат седем или осем години общо. Така че пет години не са толкова зле.

Изчакайте, не бързайте да надавате вик за несправедливата присъда. Нека да видим какви присъди са били издавани по същия член от Наказателния кодекс на обикновените руснаци, които нямат отношения с опозицията.

Ако разгледаме съдебните решения от последните десет години по същите обвинения като при Навални, ще открием следните присъди - пет, шест, седем, осем години лишаване от свобода. В повечето случаи става въпрос за ефективна присъда в затвор. Малко са случаите, в които е дадено условно наказание: при бременна майка на две деца и при инвалид от детството. Алексей Навални, доколкото е известно, не е нито бременна майка, нито пък има увреждания от детска възраст.

Руски опозоционер бе осъден на 5 години затвор

Алексей Навални – опозоционер, критик на руския президент Владимир Путин и водач на част от последните протести в Русия – б...

Преди време лейтенант на име Касянов открадна храна, принадлежаща на военно поделение, и му причини щети на стойност 1 211 349 рубли и 49 копейки. На 7 май 2010г. той беше осъден на шест години затвор - по същия член, по който е осъден и Навални.

В случая на известния блогър става дума за суми, петнадесет пъти по-високи от цената на консерви, откраднати от един лейтенант. Съответният член от закона обаче е един и същ, а при Навални щетите са много по-големи и за по-малко време. Така че кое е честно и защо във втория случай се вдига толкова шум?

Защо участието в опозиционното движение и популярността в блоговото пространство трябва да служат като индулгенция при престъпване на закона? Статутът на този опозицонер дава ли му какъвто и да било имунитет или е някакъв вид смекчаващо вината обстоятелство? Не, не е. Тогава спрете с истерията и дочакайте обжалването на присъдата.

Взглюд

Случаят "Сноудън" заприличва на карнавал

В скандала около „разобличителя” на спецслужбите на САЩ Едуард Сноудън се включиха и американски сенатори. В Конгреса на С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com