Статуя на кап. Борис Сарафов на покрива на македонското МВнР

27014
Статуя на кап. Борис Сарафов на покрива на македонското МВнР

По време на официалното откриване на новата сграда на македонското МВнР, на което присъства цялото държавно ръководство на бившата югорепублика, скопските журналисти са разпознали сред 37-те статуи на покрива на министерството статуята на капитан Борис Сарафов. Между Чърчил, Аденауер, Вашингтон, Юстиниан и Ганди, Борис Сарафов стои доста неестествено и е определен като „единствения македонски представител”, „контраверзна /противоречива/ личност от македонската история”, „македонец, който мислил, че е българин, и е станал офицер от Българската армия” и т.н.

Присъствието на статуята на капитан Борис Сарафов бе отбелязано още на 11 април т.г., когато след шумен медиен скандал от централния вход на Министерството на външните работи в Скопие бе свалена и прехвърлена в музея статуята на Симеон Радев.

Груевски: ВМРО е исторически код на македонския народ

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски определи ВМРО като ”исторически код на македонския народ&rdquo...

Опитите Симеон Радев да се представи като основател на македонската дипломация не започват с изграждането на скопското копие на Ермитажа. Преди малко повече от 2 години македонският посланик Йордан Плевнеш в Париж постави паметна плоча на мястото, където Симеон Радев е издавал вестник „Македонско движение”, въпреки че Симеон Радев и Плевнеш влагат различно съдържание в термина „македонско”, а авторът на „Строителите на съвременна България” откровено разбира стремежа на македонските българи към освобождение.

Биографията на капитан Борис Сарафов е достатъчно основание статуята му тихомълком да бъде свалена от покрива на Македонското външно министерство.

Капитан Борис Сарафов е роден на 12 юни 1872 г. в село Либяхово, сега Илинден, Гоцеделчевско в семейство на екзархийски учител и борец за църковна и национална независимост. Брат е на големия български театрален актьор и председател на Съюза на артистите в България Кръстьо Сарафов и на специалиста по очни болести и военен лекар д-р Ангел Сарафов.

Борис Сарафов учи във Военото училище заедно с юнкерите Борис Дрангов, Гоце Делчев, Димитър Думбалаков, Иван Пожарлиев, Георги Стаматов, Христо Саракинов, които по-късно ще се превърнат в едни от боевите командири на Българската армия и войводи в поробените Македония и Одринско.

Трето полувреме или сънят на разума*

Предизвикалият толкова вълнения от двете страни на Огражден още преди излизането си на екран македонски филм е от скоро публичен факт...

Като офицер служи в Белоградчик, София, Лом и Русе. Учи в Академията на Руския Генералн щаб в Санкт Петербург.

Един от създателите на Българските офицерски бойни братства.

Председател на Върховния Македоно-Одрински комитет /ВМОК/ и активен деец на ВМОРО.

Войвода на чети в Македония, участник в Четническата акция през 1895 г., организатор и вдъхновител на Солунските атентати от пролетта на 1903 г. , главен ревизор на четите в Битолски революционен окръг и военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание.

До смъртта си обикаля столиците на Западна Европа, за да събира средства за борбата на освобождението на българите от Македония и Одринско и води чети в Македония.

Провокация: Албанско знаме над Самуиловата крепост в Охрид

Албанско знаме се е развяло над крепостта на Самуил в Охрид. Неизвестно момче на двайсетина години вдигнало знамето на стълба и после ...

Загива заедно с Иван Гарванов на 28 ноември 1907 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com