Тръмп все още не казва ще отмени ли ядреното споразумение с Иран

1173
Тръмп все още не казва ще отмени ли ядреното споразумение с Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на САЩ възнамерява възможно най-скоро да обяви решението си за бъдещето на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), отнасящ се до ядрените възможности на Иран.

"Ще разберете много скоро", заяви американският президент Доналд Тръмп на въпрос от журналист относно намеренията на американското правителство спрямо СВПД, предаде БГНЕС.

Иран е създал най-мощната от всички неядрени бомби

Високопоставен ирански военен е заявил, че Иран притежава 10-тонна „баща на всички бомби“, произведена от домашни предприят...

Запитването беше част от пресконференцията, която Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху дадоха след края на срещата си в рамките на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН.

Същевременно върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че СВПД не принадлежи на САЩ и че споразумението работи.

"Много пъти съм казвала, че споразумението работи. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) също потвърди вече 7 пъти, че Иран следва задълженията си”, заяви пред медиите ръководителката на европейската дипломация. Коментирайки възможното оттегляне на САЩ от сделката, Могерини подчерта, че тези споразумения не са сключени "с която и да е държава" и че "тази сделка принадлежи на международната общност", каза тя.

СВПД

Иран ще продължи да спазва СВПД дори и без САЩ

Иран ще продължи да прилага "Съвместния всеобхватен план за действие" за ядрената си програма, дори и САЩ да спрат да го правят. Това з...

Съвместният всеобхватен план за действие с Иран беше подписан на 14 юли, 2015 година във Виена от Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия. Целта на споразумението е да възпре Техеран от разработване на ядрени оръжия чрез налагане на ограничени във времето рестрикции и упражняване на стриктно международно наблюдение на ядрената програма.

По-конкретно Иран беше принуден да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – процес, който ще доближи страната до количеството обогатен уран, необходим за създаването на атомна бомба. В рамките на споразумението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се използва за захранване на реактори. Обогатяването на 20% също може да се използва за цивилни цели, но на практика стъпката между него и 90% обогатяване, необходимо за създаването на оръжие, е малка. В замяна на ограниченията, Техеран успя да си извоюва значително облекчение на някои от международните икономически санкции.

През 2016 година, по време на предизборната си кампания за президент, Доналд Тръмп обяви СВПД за "най-ужасната сделка в историята" и обеща още със стъпването си в длъжност да я отмени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com