Вън Цзябао: Китай няма да купува Европа

5167
Вън Цзябао: Китай няма да купува Европа

Китай няма нито възможността, нито намерението да "купи Европа", каза премиерът на азиатската страна Вън Цзябао след новината за нарастващите китайски инвестиции в затъналите в дългове европейски икономики, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Китай е готов да си сътрудничи с Европа, за да се пребори с настоящата криза. Някои хора казват, че това означава, че ние искаме да купим Европа", заяви Вън по време на бизнес форум в южния град Гуанджоу. Той обясни, че Китай няма такова намерение и не разполага с такива способности.

Припомняме, че Китай смята да увеличи участието си в спасителния фонд, целящ разрешаването на дълговата криза в Европа. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на китайският премиер и германския канцлер Ангела Меркел.

Китай със своите валутни резерви от 3,2 трилиона долара е смятан за потенциален източник за фондовете, които са необходими за оказването на помощ на някои европейски държави. Пекин многократно заявяваше, че подкрепя стабилното евро и според повечето оценки една четвърт от валутните му резерви са именно в евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com