Урс Майер: При сблъсък вече не се търси топката, а противниковия играч

18653
Урс Майер: При сблъсък вече не се търси топката, а противниковия играч

Бившият съдия Урс Майер коментира съдийството на Мондиала до този момент.

Откровено казано не съм доволен от начина, по който се развива световното  първенство. За съжаление се наблюдава, че когато се води борба за топката, в повечето случаи тя е последната цел, която имат спорещите за нея играчи. Повечето от тях се целят в противниковия футболист. Все още съм в шок от това, което се случи с Неймар. Обикновено подобни контузии са част от играта, но когато първенството приключи за толкова голям и популярен играч заради фрактура на лумбалния прешлен, то нещата стават съвсем различни. Днешният футбол е толкова динамичен, че понякога закъснение с една десета от секундата прави дадената намеса твърде закъсняла. В случая обаче един съдия трябва да прецени дали съответният играч изобщо е имал намерение да играе за топката или се е целил в краката на противниковите състезатели. В предишните години в съдийските среди винаги е съществувал консенсус за това аз кое нарушение се дава жълт картон и за кое не.

По време на световното първенство обаче всички критерии са изключително размити. Понякога опасната игра, доведа до разкървавяване на противников играч, не се санкционира по никакъв начин, а в друг случай се показва жълт картон за реплика. Тук е въпросът какво са говорили методистите преди началото на шампионата. Аз лично оставам с впечатлението, че играчите се чувстват сякаш всичко им е позволено, тъй като определена ситуация винаги може да се тълкува по няколко начина. Според мен трябва да дойде времето, когато ще имаме професионални съдии. Именно това е и основното предизвикателство пред бъдещото развитие на съдийството, като в същото време трябва да се следи и разширението на географията на реферите. Поне за мен квотният принцип не би трябвало да се прилага, тъй като на световно първенство трябва да участват 25-те най добри съдии в света, без значение какви са те по националност.

Лично аз не съм противник на навлизането на видеотехнологиите, стига те да гарантират едно по-качествено съдийство. Самата ФИФА сякаш е заслепена от емоциите, които завладяват всички покрай Мондиала. Факт е, че на този турнир се играе атакуващ и атрактивен футбол, но за сметка на какво се случва това? Веднага след края на груповата фаза, когато всяка загуба означава напускане на турнира, нарушенията и грубата игра зачестиха. Поне за мен ролята на на съдиите винаги е била и трябва да си остане на заден план, оставяйки на играчите да покажат какво могат. В противен случай дебатите няма да имат край.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com