10 дни преди края на кампанията: Огромните проблеми на Терзиев и Хекимян

9475
10 дни преди края на кампанията: Огромните проблеми на Терзиев и Хекимян
Снимка: Колаж/Actualno.com

Десет дни преди края на предизборната кампания за местните избори част от въпросителните една по една започнаха да падат. И на тяхно място се появяват нови...

Докато за някои кандидати за столичен кмет "хората не излизат навън, защото трудно намират тоалетни", то двамата водещи претенденти за кметския стол в столицата Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) имат други нерешени проблеми.

Комунистическото минало срещу купения журналист - опорките още работят

Предизборните кампании и на Терзиев, и на Хекимян, изглеждат като филм на забавен каданс, чиито финал е предизвестен. Все така обаче остават валидни част от първоначалните проблеми, с които и двамата влязоха в надпреварата.

Още: Предизборен дебат събира топ 5 на кандидатите за кмет в София в "Лигата на младите гласоподаватели" (СНИМКИ)

От една страна партиите формациите, които издигнаха Васил Терзиев - "Продължаваме промяната", Демократична България и "Спаси София", подцениха ефектът от темата с миналото и тя отне доста от енергията и потенциала на кандидатурата. Ако си представим кампанията на Терзиев като ябълка, то сякаш като червейче "Държавна сигурност" продължава да дълбае отвътре ябълката, превръщайки цялата кампания на Васил Терзиев в истинска ябълка на раздора. Като потвърждение за това, че миналото разяжда настощето, бяха и оповестената версия в последните дни в публичното пространство, че бизнесменът бил и племенник на самия Петър Младенов...

От другата страна пък е Антон Хекимян, който трудно намира балансът и границата между това прекалено да се отделя от наследството на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова с цел да се представя като непартиен кандидат и баланса с това да успее да убеди твърдите избиратели на ГЕРБ-София. Тази структура, както вече стана ясно, е меко казано разочарована от избора на претендент за кметския пост.

Балотажът чука на вратата

И докато щабовете на двамата са заети с това да се справят с разказите за миналото на роднините ти и миналото на журналист, то вторият тур съвсем наближи.

Редно е да напомним, че когато играеш на местния вот, винаги представяш кандидат, който е по презумпция кандидат за втори тур. Скоро ще сме във времето, в което и Хекимян, и Терзиев ще трябва да започнат да говорят на своите потенциални периферни избиратели и на онези избиратели, чиито избраници не са достигнали до битката за кметския пост на 5 ноември. В този смисъл, когато не си убедил твърдото си ядро от избиратели, които още те критикуват за разказите ДС-минало и купения журналист, то задачата изглежда още по-сложна.

Отварям една скоба с второ важно напомняне - на този вот решаваме за собствения си дом и улица, затова кандидат-кметовете не бива да ни говорят за "сглобки", за предложения на партиите на национално ниво, още по-малко пък за предложения на финансовия министър за проектобюджета. Изброените примери не са случайни. И да, може да звучи духовито и патетично, но е особено подигравателно на фона на реалните проблеми на хората, особено пък когато тези проблеми иска да ги решава един (бивш) журналист.

Дебатите

До този момент едва два пъти Хекимян и Терзиев премериха сили в дебати по медиите. В първия спор помежду им в "Дарик радио" като че ли Терзиев успя да удари по слабото място на Хекимян - кандидатът на ГЕРБ се опита да подмами бизнесмена относно предложения именно на "Продължаваме промяната" за детски градини, за цената на билета на градския транспорт и т.н. – явно все опорни точки, които щабът на Хекимян са му спуснали и задали да нападне Терзиев. И именно този отказ на Хекимян да носи отговорност за свършеното в столицата от дългогодишното управление на ГЕРБ в София повдигна топката на Терзиев, който успя да го подхлъзне като попита как така той не иска да е отговорен, а същевременно го пита за предложеното от ПП, дори несвършено, забележете, а само предложено.

Във втория дебат по NOVA обаче Хекимян успя още в началото да отвърне на удара, след като неофициално получи потвърждение на свои въпроси към Терзиев относно две меко казано спорни мерки, обмисляни от ПП-ДБ-СС в столицата:

  • изграждане на подземни паркинги под детски градини и училища;
  • увеличаване на таксата за "синя" и "зелена" зона, както и въвеждането на т.нар. "червена" зона (т.е. улици с изцяло забранено паркиране).

Отделно, Хекимян уязви Терзиев по въпроса с държавните дотации в разгара на Ковид - колко било обещало и дало воденото от подкрепящите Терзиев сега формации правителство.

Още: Терзиев v/s Хекимян: Позициите им по ключови теми за развитието на София

В останалите дни от кампанията двамата кандидати трябва добре да обмислят горепосочените проблеми и да търсят изход от комуникационните си недъзи. Часовникът обаче неумолимо тиктака.

Автор: Ивайло Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com