3D строителни принтери "печатат" сгради с всякакви размери

5414
3D строителни принтери "печатат" сгради с всякакви размери

Обикновените триизмерни принтери могат да създават малки обекти, а промишлените принтери са способни да „печатат“ големи компоненти и автомобилни детайли. Строителните 3D принтери имат възможност да създават дори цели жилищни сгради. Но при всички видове машини от този тип стои едно основно препятствие –те трябва да са по-големи от създавания от тях обект. Този проблем обаче вече е разрешен от специалисти от Institute for Advanced Architecture в Каталония.

Изследователите са разработили няколко триизмерни принтери-роботи, способни да „печатат“ сгради с всякакви размери, като самостоятелно се преместват по територията на строителната площадка.

Китайска компания сглабя 3D-принтирани къщи за няколко часа

Базираната в Шанхай компания WinSun е разработила метод, чрез който принтира патентованите си подсилени гипсови панели и циментови стро...

Идеята е блестяща от архитектурна гледна точка, тъй като създаването на триизмерни структури от бъдещето ще се случва в рамките на един непрекъснат процес.

Екипът от роботи, наречени Minibuilder, се отличава със съвсем скромни размери. Най-големият от „строителите“ е с ширина от едва 42 сантиметра. В екипа са включени общо четири робота, изпълняващи самостоятелно своите задачи, но координиращи действията помежду си. Управлението на роботите се осъществява от централен компютър. Машините се „ориентират“ в пространството с помощта на своите вградени датчици и система за локално позициониране.

Първият робот се нарича Supplier. Той изпълнява най-елементарната, но много важна роля – доставя течен строителен материал на останалите „членове“ на екипа.

Роботът Foundation полага основите на бъдещата сграда с помощта на своята печатаща глава. С увеличаване височината на постройката, главата се издига все по-високо, докато не достигне максимална възможна височина. Тогава на помощ се притича роботът Grip. Придвижвайки се във вътрешността на „строежа“, той слой след слой създава стени, изсушавайки ги на момента чрез специален нагревател. След това машината превключва и на финален режим на работа – „отпечатване“ на тавани, подове, прозорци и врати.

Нов 3D принтер произвежда цели мебели

Проблемът при повечето триизмерни принтери е, че основата им е твърде малка, пише CNET. Това не е проблем при производството на малки п...

Последният член на строителния екип роботи е Vacuum. Той се прикрепя чрез вакуум към сградата, движи се нагоре и надолу, заглажда повърхността и укрепява чрез натиск на определени места стените на постройката.

Първото съоръжение, създадено от роботите, е художествена демонстрация, разположена на открита площадка на Музея по дизайн в Барселона. Работата в това направление в бъдеще ще доведе до създаването на многобройна група роботи-строители, които ще строят всякакви по вид и размери сгради. Това ще улесни хората и ще ги избави от тежък, монотонен и нискоинтелектуален труд, коментират авторите на идеята.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com