Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

9361
Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии
Снимка: Антикорупционен фонд

Новата информация за Нотариуса, която все още не е нотариално заверена като факт, но не е за отхвърляне, идва от Bird. Според разследващата медия има данни, че настоящият вътрешен министър Калин Стоянов е разговарял с Мартин Божанов във времената, в които оглавяваше ГДБОП. И е възможно именно през него да е изтичала информация към престъпното звено от магистрати, техни "посланици" и пазещи ги висши политически протектори; всички събрани в една организирана група за рекет на държавно-криминално ниво. Мафия, тоест: и то даже прелюбопитна като метод на действие. 

Във вчерашното си гостуване в "Лице в лице" д-р Николай Михайлов постави един съвсем ясен и незаобиколим въпрос. Той гласи: ако случаят с Нотариуса не бъде изчистен и никой не бъде наказан, каква всъщност надежда за правов ред може да има? Нека пак да повторим, с други думи: не се ли изпаряват във въздуха всички политически клишета, ако техните автори заметат този фрапантен случай и го оставят да утихме от само себе си? Добре е да се присъединим към това питане. И дори да го изострим още: 

Как по-точно може да си представим подминаването на случай, в който може да се окажат замесени следните участници: главен прокурор, заместник главен прокурор, вътрешен министър, шеф на ГДБОП, ключови висши магистрати, съветник на Бойко Борисов (Яне Янев)? При това всички натъпкани в един и същ клуб, използващи едни и същи посредници, функциониращи като по-слаби или по-мощни брънки от схема на рекет и отчисления, с които да се захранват всички по веригата? Нещо не ме изпълва с ентусиазъм формираната парламентарна комисия, в която например не е поканен Бойко Рашков. И не ми изглежда много ясно как би се разрешил централния проблем.

А той е: ако приемем, че наистина някой съвестно разследва случая, то е пределно ясно, че ще изскочат имената на двама-трима (поне) висши политици. Да не кажа, че е пак толкова пределно ясно кои са те. Не е смайващо сложна загадка да се досетим за персоните й, познавайки времената, в които SS клуб е процъфтявал - ясен е тарторът на държавата и какъв главен прокурор си бе назначил. И като изскочи това име, както и другото, за което рядко има изненадани, въпросът се отправя към сглобката - продължаваме да перем още ли? Пак ли евроатлантизмът ще е индулгенция, която да извинява...мафията? Отново ли на публиката ще се предоставя вече не просто нелепата, а направо нагла конфигурация, в която за да се озовеш в Шенген, виждаш ли, трябва да го направиш с две балкански прасета в багажника и да кажеш - добър ден, идвам да се евроинтегрирам с мафията на гърба. С ей тез боклуци и престъпници, които завзеха цялата държава, рекетират и безчинстват до днес, влизаме в европейско пространство, което изповядва идеята за ...споделена сигурност. Носим на същото европейско пространство наш си подарък - съдебна и политическа система, която рекетира когото си иска така, както се правеше през 90-те. С единия крак сме в 2025-та, с другия в 96-та. И това не може да се промени, защото, за да се освободи от себе си 96-та трябва да разследва 2025-та. Тук някой трябва да вика "Да живей". 

Няма да съм аз. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com