Арестувай кмет, спаси новинарска емисия

8873
Арестувай кмет, спаси новинарска емисия
Снимка: БГНЕС

Залавянето на заподозряната в подкуп кметица на район "Младост" Десислава Иванчева приличаше на нискобюджетен екшън, разиграван в центъра на столицата. Два часа показен арест, разследващи, които броят пари, разстлани върху вестник на земята, добре информирани и охотно отразяващи случая медии, случайни минувачи, снимащи с вдигнати телефони, отцепен район около спортното министерство...Нещата напомняха на показния арест на бившия военен министър Николай Цонев, който беше оправдан, а после осъди държавата в Страсбург за нарушени права. В момента всеки опитен адвокат би могъл да доведе до подобна компенсация кметицата на "Младост" - Марковски вече заяви, че е незаконно Иванчева да бъде държана толкова дълго с белезници насред улицата.

Действително - няма ли арести за тая работа? Кой има интерес Иванчева да бъде публично задържана и да откара цели два часа закопчана пред министерството? Новинарските емисии със сигурност са особено доволни - рядко може да се наблюдава такъв ефект на присъствието, който предизвиква информационни трепети в стомаха на всеки редактор. Нещата изглеждаха толкова добре стиковани, че приличаха на арест с предварителна договорка за телевизионно отразяване, при което задържането на Иванчева е било част от сутрешна планьорка, бидейки вече планирано за събитие на деня. Тия неща обикновено се правят с есемеси между важни хора: това, че има месинджър и вайбър не променя нещата - най-важните решения в тази държава продължават да се вземат с размяна на кратки съобщения.

В цялата работа с ареста обаче има една голяма въпросителна: на следващия ден, тоест днес, от 10:00 часа в БТА беше предвидена пресконференция, на която Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова (също арестувана) трябваше да дискутират последните промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Иванчева и Петрова отдавна защитават тезата, че с новия закон междублоковите градинки и зелени пространства ще могат да се застрояват по-лесно - заради благословията на Столичен общински съвет. Разбира се, за всичко си има съд и прокуратура - това обаче не може да отмени няколко първоначални подозрения. Например: дали действително тезата на екипа на кметицата - че ѝ е подхвърлена кутия с пари, не би могла да се окаже вярна? И още: дали "Младост" в крайна сметка не се е оказал - а той е - един от най-апетитните за строежи квартали в София, а Иванчева е засегнала определени интереси на крупни инвеститори? Също: дали ако тя беше кмет на ГЕРБ, всичко това въобще щеше ли да се случи? 

Нека видим. Ще го дават на живо така или иначе. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com